Izvor: blic
29.01.2024 u 14:03
0

DOBITNIK 70. NINOVE NAGRADE: Steva Grabovac i roman „Poslije zabave“

Dobitnik jubilarne 70. NIN-ove nagrade za roman godine je Stevo Grabovac sa romanom „Poslije zabave“ (Imprimatur).

Ovu odluku saopštio je danas aktuelni saziv žirija koji čine Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik).

 

„I u ovom romanu čitalac će prepoznati sve ono što Stevu Grabovca čini jedinstvenim regionalnim piscem – jednostavni a veliki lirizam, beskrajno srce, misaona širina da se svaka stvar osvijetli prije no što se osudi, nesposobnost da se čovjek zarobi u malodušnost i uskogrudost ratnih i postratnih narativa. Stevo Grabovac je još jednom uspio izgovoriti sve naše tuge, misaone ćorsokake, ljubavi i usamljenosti, s onakvom iskrenošću i nepretencioznošću, s onakvom lakoćom izraza koju je lakše osjetiti negoli objasniti, navodi se na sajtu izdavačke kuće „Imprimatur“, koja je objavila nagrađeni roman.

OPREZ, ŽIVOTINJE NA PUTU: Kod Nove Varoši, odbegle i uplašene životinje blokiraju saobraćaj

 

Stevo Grabovac (Slavonski Brod, 1978) objavio je zbirku pesama „Stanica nepostojećih vozova“ 2007. godine, a njegov prvi roman „Mulat albino komarac“ našao se 2019. u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Živi i radi u Banjaluci.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 188 romana, a u najužem izboru bili su:

Vladimir Pištalo sa romanom „Pesma o tri sveta“ (Agora), Stevo Grabovac sa „Poslije zabave“ (Imprimatur), Vladan Matijević i roman „Pakrac“ (Laguna), Srđan Srdić i „Autosekcija“ (Partizanska knjiga) i Ljubomir Koraćević sa knjigom „U Zemlji Franje Josifa“ (Književna opština Vršac).

Obeležavanje 70. godišnjice NIN-ove nagrade prati uzbudljiva vest – knjige koje su u najužem izboru za roman godine sada su dostupne u audio formatu na zvaničnom sajtu nin.rs.

Upoznajte se sa favoritima za ovogodišnju NIN-ovu nagradu i slušajte romane, koje za vas čita glas generisan AI tehnologijom. Za više informacija i uživanje u ovoj jedinstvenoj književnoj iskustvu, posetite sekciju „Audio romani“ na sajtu nin.rs.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter