Izvor: NIN
05.03.2024 u 10:08
0

OVO POTRESA REGION: Novi generalni konzul BiH u Rijeci pod američkim sankcijama

Predsedništvo BiH imenovalo je za generalnog konzula te zemlje u Rijeci Milana Tegeltiju koji je pod američkim sankcijama zbog korupcije, a zbog toga je ranije bio prisiljen da podnese ostavku na dužnost predsednika Visokog sudskog i tužilaškog saveta (VSTS).

Generalni konzulat BiH u Rijeci formalno je otvoren u avgustu 2022. godine, ali je prvi generalni konzul imenovan tek 29. februara ove godine, navodi agencija. Tegeltija je u objavi na društvenoj mreži Iks (X) danas potvrdio da mu je poverena ta dužnost, navodeći kako je to objavio da bi odgovorio na brojna novinarska pitanja.

KONAČNO PRAVDA ZA SRBE U BOSNI: Pripadnicima Armije BiH 36 godina zatvora za zločine nad zarobljenicima VRS

Neobično je to što je Tegeltija ubrzo požurio da tu objavu izbriše,. Agencija podseća da je Tegeltija bio u savetničkom timu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a važio je za jednog od njegovih najbližih saradnika otkako je u decembru 2020. godine podneo ostavku na mesto predsednika VSTV, tela koje je zaduženo za imenovanje svih sudija i tužilaca u BiH.

Tegeltija je na ostavku bio prisiljen nakon što su mediji objavili snimke na kojima on dogovara kako će jednom preduzetniku pogodovati u pravosudnom sporu i uticati na imenovanje sudije iz Banjaluke. Nakon podnošenja ostavke Dodik je odmah imenovao Tegeltiju za svog savetnika za pravna pitanja, ali su ga američke vlasti u januaru 2022. uvrstile na spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta im je imovina, uz obrazloženje da je umešan u „ozbiljnu korupciju“.

“Postoje verodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamenu za mešanje u sudski proces, kao i za manipulaciju imenovanjima sudija i u drugim javnim poslovima“, obrazložio je tada Stejt Dipartment.

Sjedinjene Države su istovremeno, sankcionišući Tegeltiju, dodatne mere uvele i Dodiku, takođe naglasivši da je umešan u korupciju. Prve sankcije Dodiku SAD su uvele još 2017. godine i to zbog ugrožavanja sprovođenja Dejtonskog sporazuma

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter