Izvor: HAPPY
05.03.2024 u 08:59
0

KONAČNO PRAVDA ZA SRBE U BOSNI: Pripadnicima Armije BiH 36 godina zatvora za zločine nad zarobljenicima VRS

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika Armije BiH osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ciivlnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.

Vahid Bajraktarević je osuđen na 12 godina zatvora, Senad Salkić na osam, Zijad Nanić i Esad Kudelić na po pet godina, Husan Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i po zatvora. Nedžad Bapić je oslobođen po svim tačkama optužnice

KOMŠIJE ĆE NA NEPLANIRANE IZBORE: Vrh HDZ-a doneo odluku, hitno se raspušta Sabor, Plenković OTKRIO DETALJE

 

Proglašeni su krivim za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u improvizovanom zatvoru koji je bio smešten u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine i to Nanić, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, te Samir i Husein Isaković, kao pripadnici Vojne policije te brigade

Zločini su počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) kao i nad simpatizerima NOAPZB-a.

Bajrakteviću, koji se jedini od optuženih nije pojavio na izricanju presude, u kaznu biće uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Tužiteljica Vedrana Mijović je nakon izricanja presude zatražila da se za sve osuđene izrekne mera zabrane putovanja i napuštanja boravišta, a presedavajući Sudskog veća Darko Samardžić je naveo da će Sud naknadno doneti odluku o tom predlogu.

Suđenje u tom predmetu je počelo 15. marta 2016.

S njima osmoricom je bio optužen i Mehmed Alešević, ali je postupak protiv njega razdvojen, te je 2022. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter