Izvor: trpeza
13.03.2024 u 15:56
0

KOLAČIĆI OD 3 SASTOJKA: Brzi, jednostavni i predivni, kao osmišljeni za uživanje

Puter kolačići, kokos kocke, sladoled torta, lava kolač, banana kuglice, čoko hleb, kikiriki štanglice, pamuk kolač, lešnik gnezda ili puslice, kao savršeni za prazničnu trpezu.

Puter kolačići
Sastojci

  • 250 grama maslaca
  • 2 šoljice brašna
  • 3/4 šoljice šećera

Priprema
Stavite šećer i brašno zajedno sa malim kockicama hladnog maslaca. Rukama izmešajte sastojke, dok ne dobiju teksturu mokrog peska. Dobijenu smesu premestite u četvrtastu tepsiju i nežno je utapkajte rukama, pa izgladite čašom ili oklagijom. Pecite 20 minuta na 160 stepeni, pa izvadite tepsiju i nožem isecite testo na kocke ili pravougaonike. Vratite u rernu na osam minuta, sve dok testo ne poprimi zlatnu nijansu.

Kokos kocke
Sastojci

  • 3 šolje kokosovog brašna
  • 1 šoljica kokosovog ulja
  • 1/4 šoljica tečnog zaslađivača (med, tečna stevija, agavin sirup, javorov sirup)

Priprema
Kokosovo ulje rastopite u mikrotalasnoj ili na pari (ovaj proces traje vrlo kratko), pa ga u velikoj posudi pomešajte sa kokosovim brašnom. U smesu dodajte i tečni zaslađivač po izboru. Mešajte sve dok se ne dobije homogena masa. Ako se masa ne spaja lepo, dodajte malo vode ili biljnog mleka. Pleh obložite pek-papirom, pa smesu ravnomerno rasporedite po njemu. Stavite u frižider na par sati da se stegne. Nakon toga kolač izrežite na kocke.

Sladoled torta
Sastojci

  • 250 grama zaslađene slatke pavlake
  • 2 kašike krema od lešnika
  • 300 grama napolitanki

Priprema
Umutite slatku pavlaku, pa dodajte dve kašike krema. Dobro izmiksajte i smesu podelite na četiri jednaka dela. Sa strane pripremite dublji, pravougaoni kalup (otprilike mera 21×11), premažite ga uljem i obložite providnom, kuhinjskom folijom. Četvrtinu smese rasporedite ravnomerno po kalupu, pa po tome poređajte napolitanke. Zatim nastavite tako dok ne potrošite sve sastojke, a imajte na umu da poslednji sloj treba da bude fil od krema i slatke pavlake. Kad završite ređanje, poravnajte poslednji sloj, prekrijte ga providnom folijom i odložite u zamrzivač na dva sata.

Lava kolač
Sastojci

  • 3 jaja
  • 30 grama brašna
  • 250 grama čokolade

Priprema
Izmiksajte jaja i brašno. Rastopite čokoladu na pari, pa je dodajte smesi od brašna i jaja. Mešajte dok se sve ne sjedini. Premažite uljem ili maslacem kalup za mafine. U kalup sipajte dobijenu smesu, pa ga stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Ostavite kolače da se peku 7-8 minuta. Strogo vodite računa o vremenu, jer svaki trenutak duže može da znači da će se lava kolač pretvoriti u običan mafin. Služite toplo uz dodatak šlaga ili sladoleda.

Banana kuglice
Sastojci

  • 3 zrele banane
  • 250 g mlevenog keksa
  • 80 g otopljene mlečne čokolade

Priprema:
U jednoj dubljoj posudi dobro izgnječite tri banane, pa dodajte mleveni keks i topljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete da formirate malo veće lopte. Slobodno ostavite pre oblikovanja smesu da odstoji oko pola sata u frižideru. Možete da ih prelijete rastopljenom belom čokoladom.

Zatim nakon što ste formirali banana lopte i poređali ih na poslužavnik, istopite belu ili crnu čokoladu (ako je potrebno dodajte vrlo malo ulja kako glazura ne bi bila gusta), pa dekorišite kolačiće. Na vrh svakog stavite i po kolut banane.

Čoko-hleb
Sastojci

  • 370 grama brašna
  • 1 šolja kondenzovanog mleka
  • puna šaka čokoladnih kapljica (ili komadića čokolade)

Priprema:
Pomešajte dobro sve sastojke, smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

Pamuk kolač
Sastojci

  • 3 jaja
  • 120 g bele čokolade
  • 120 krem sira (sirni namaz)

Priprema
Stavite čokoladu da se topi na pari. Odvojte žumanca i belanca i umutite belanca u čvrst sneg. Kada se čokolada otopi, umešajte krem sir i žumanca, pa polako dodajte umućena belanca. Smesu sipajte u kalup i pecite na 170 stepeni 15 minuta. Posle 15 minuta smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite kolač još 15 minuta. Nakon 30 minuta pečenja, ugasite rernu i ostavite da se kolač peče na postojećoj temperaturi još 15 minuta. Kolač ohladite i pospite šećerom u prahu.

Kikiriki štanglice
Sastojci:

  • 300 grama mlevenog keksa
  • 300 grama putera od kikirikija
  • 200 grama čokolade ili 200 g seckanih orašastih plodova

Priprema
Keks pomešajte sa kikiriki puterom. Oblikujte štanglice ili kuglice, pa ih stavite u zamrzivač na desetak minuta da se stegnu. Pospite ih seckanih orašastim plodovima ili otopite čokoladu na pari, pa prelijte štanglice.

Lešnik gnezda
Sastojci

  • 1 veće jaje
  • 180 g nugat krema
  • 140 g mekog brašna

Priprema:
Stavite u plastičnu posudu jaje i krem, pa dobro umutite. Dodajte brašno i dobro sjedinite. Testo prebacite na prozirnu foliju oblikujući od njega jedan veći pravougaonik kako biste ga kasnije lakše izdelili na 20 jednakih delova. Zapakujte testo u foliju i stavite u frižider na dvadesetak minuta. Testo nožem podelite na 20 jednakih komadića, pa napravite kuglice. Na sredini svake kuglice napravite udubljenje drškom varjače ili prstom, pa pecite kolačiće na 175 stepeni oko desetak minuta. Kada se ohlade, u svako udubljenje stavite još malo krema i poslužite.

Puslice
Sastojci

  • 8 belanaca
  • 500 g šećera
  • 3 kašike limunovog soka

Priprema
Mutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer i limunov sok, oko 15 minuta. Zagrejte rernu na 160 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje i na njega kašikom ili poslastičarkom kesom izlijte puslice. Stavite puslice u rernu na pet  minuta, a nakon toga smanjite temperaturu na 130 stepeni i sušite još 90 minuta. Nakon pečenja, najbolje je ostaviti puslice u rerni preko noći kako bi se potpuno osušile.

  • 250 grama maslaca
  • 2 šoljice brašna
  • 3/4 šoljice šećera

Priprema
Stavite šećer i brašno zajedno sa malim kockicama hladnog maslaca. Rukama izmešajte sastojke, dok ne dobiju teksturu mokrog peska. Dobijenu smesu premestite u četvrtastu tepsiju i nežno je utapkajte rukama, pa izgladite čašom ili oklagijom. Pecite 20 minuta na 160 stepeni, pa izvadite tepsiju i nožem isecite testo na kocke ili pravougaonike. Vratite u rernu na osam minuta, sve dok testo ne poprimi zlatnu nijansu.

Kokos kocke
Sastojci

  • 3 šolje kokosovog brašna
  • 1 šoljica kokosovog ulja
  • 1/4 šoljica tečnog zaslađivača (med, tečna stevija, agavin sirup, javorov sirup)

Priprema
Kokosovo ulje rastopite u mikrotalasnoj ili na pari (ovaj proces traje vrlo kratko), pa ga u velikoj posudi pomešajte sa kokosovim brašnom. U smesu dodajte i tečni zaslađivač po izboru. Mešajte sve dok se ne dobije homogena masa. Ako se masa ne spaja lepo, dodajte malo vode ili biljnog mleka. Pleh obložite pek-papirom, pa smesu ravnomerno rasporedite po njemu. Stavite u frižider na par sati da se stegne. Nakon toga kolač izrežite na kocke.

Sladoled torta
Sastojci

  • 250 grama zaslađene slatke pavlake
  • 2 kašike krema od lešnika
  • 300 grama napolitanki

Priprema
Umutite slatku pavlaku, pa dodajte dve kašike krema. Dobro izmiksajte i smesu podelite na četiri jednaka dela. Sa strane pripremite dublji, pravougaoni kalup (otprilike mera 21×11), premažite ga uljem i obložite providnom, kuhinjskom folijom. Četvrtinu smese rasporedite ravnomerno po kalupu, pa po tome poređajte napolitanke. Zatim nastavite tako dok ne potrošite sve sastojke, a imajte na umu da poslednji sloj treba da bude fil od krema i slatke pavlake. Kad završite ređanje, poravnajte poslednji sloj, prekrijte ga providnom folijom i odložite u zamrzivač na dva sata.

Lava kolač
Sastojci

  • 3 jaja
  • 30 grama brašna
  • 250 grama čokolade

Priprema
Izmiksajte jaja i brašno. Rastopite čokoladu na pari, pa je dodajte smesi od brašna i jaja. Mešajte dok se sve ne sjedini. Premažite uljem ili maslacem kalup za mafine. U kalup sipajte dobijenu smesu, pa ga stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Ostavite kolače da se peku 7-8 minuta. Strogo vodite računa o vremenu, jer svaki trenutak duže može da znači da će se lava kolač pretvoriti u običan mafin. Služite toplo uz dodatak šlaga ili sladoleda.

Banana kuglice
Sastojci

  • 3 zrele banane
  • 250 g mlevenog keksa
  • 80 g otopljene mlečne čokolade

Priprema:
U jednoj dubljoj posudi dobro izgnječite tri banane, pa dodajte mleveni keks i topljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete da formirate malo veće lopte. Slobodno ostavite pre oblikovanja smesu da odstoji oko pola sata u frižideru. Možete da ih prelijete rastopljenom belom čokoladom.

Zatim nakon što ste formirali banana lopte i poređali ih na poslužavnik, istopite belu ili crnu čokoladu (ako je potrebno dodajte vrlo malo ulja kako glazura ne bi bila gusta), pa dekorišite kolačiće. Na vrh svakog stavite i po kolut banane.

Čoko-hleb
Sastojci

  • 370 grama brašna
  • 1 šolja kondenzovanog mleka
  • puna šaka čokoladnih kapljica (ili komadića čokolade)

Priprema:
Pomešajte dobro sve sastojke, smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.

Pamuk kolač
Sastojci

  • 3 jaja
  • 120 g bele čokolade
  • 120 krem sira (sirni namaz)

Priprema
Stavite čokoladu da se topi na pari. Odvojte žumanca i belanca i umutite belanca u čvrst sneg. Kada se čokolada otopi, umešajte krem sir i žumanca, pa polako dodajte umućena belanca. Smesu sipajte u kalup i pecite na 170 stepeni 15 minuta. Posle 15 minuta smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite kolač još 15 minuta. Nakon 30 minuta pečenja, ugasite rernu i ostavite da se kolač peče na postojećoj temperaturi još 15 minuta. Kolač ohladite i pospite šećerom u prahu.

Kikiriki štanglice
Sastojci:

  • 300 grama mlevenog keksa
  • 300 grama putera od kikirikija
  • 200 grama čokolade ili 200 g seckanih orašastih plodova

Priprema
Keks pomešajte sa kikiriki puterom. Oblikujte štanglice ili kuglice, pa ih stavite u zamrzivač na desetak minuta da se stegnu. Pospite ih seckanih orašastim plodovima ili otopite čokoladu na pari, pa prelijte štanglice.

Lešnik gnezda
Sastojci

  • 1 veće jaje
  • 180 g nugat krema
  • 140 g mekog brašna

Priprema:
Stavite u plastičnu posudu jaje i krem, pa dobro umutite. Dodajte brašno i dobro sjedinite. Testo prebacite na prozirnu foliju oblikujući od njega jedan veći pravougaonik kako biste ga kasnije lakše izdelili na 20 jednakih delova. Zapakujte testo u foliju i stavite u frižider na dvadesetak minuta. Testo nožem podelite na 20 jednakih komadića, pa napravite kuglice. Na sredini svake kuglice napravite udubljenje drškom varjače ili prstom, pa pecite kolačiće na 175 stepeni oko desetak minuta. Kada se ohlade, u svako udubljenje stavite još malo krema i poslužite.

Puslice
Sastojci

  • 8 belanaca
  • 500 g šećera
  • 3 kašike limunovog soka

Priprema
Mutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer i limunov sok, oko 15 minuta. Zagrejte rernu na 160 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje i na njega kašikom ili poslastičarkom kesom izlijte puslice. Stavite puslice u rernu na pet  minuta, a nakon toga smanjite temperaturu na 130 stepeni i sušite još 90 minuta. Nakon pečenja, najbolje je ostaviti puslice u rerni preko noći kako bi se potpuno osušile.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter