Izvor: Blic
10.05.2024 u 22:00
1

TUŽNA VEST: Umro BASARA!

Vajar i pisac, akademik Svetomir Arsić Basara preminuo je u 96. godini u Beogradu.

Basara je predavao na Višoj pedagoškoj školi i Akademiji umetnosti u Prištini. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima, a inicirao je osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije.

Basara je predavao na Višoj pedagoškoj školi i Akademiji umetnosti u Prištini. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima, a inicirao je osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije.

Prvi rad „Glava devojčice“ izvajao je 1950 godine. Pisao je studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke, a prepoznatljiv je po monumentalnom ciklusu skulptura inspirisanih nacionalnom istorijom i njenim junacima, prenosi „RTS“.

U srpsku kuću nauke i znanja ušao je 1995. godine. U Akademiji nauka prošlog proleća predstavio je autobiografsku zbirku priča „Put za Dečane“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “TUŽNA VEST: Umro BASARA!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter