Izvor: KURIR
20.06.2024 u 21:25
0

PET VAŽNIH ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI KRUŠAKA: Štite srce i creva smanjuju upale

Kruške spadaju u porodicu ruža, sa rođakama jabukom i dunjom, a deviza “Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van”, može da se prenese i na krušku.

Mnoge su se korisne supstance smestile u krušku, kaže nutricionista dijetetičar Džuli Pejs.

– One su odličan izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i korisnih biljnih jedinjenja – objašnjava Pejs, dodajući da ovi hranljivi sastojci kruške smanjuju rizik od određenih bolesti, te da su posebno korisne za zdravlje creva i srca.

Ako vas kruške do sada nisu impresionirale, možda ćete im zbog zdravstvenih prednosti dati šansu.

Kruške su bogate vlaknima

Sa 5,5 grama vlakana po porciji, jedna kruška srednje veličine obezbeđuje oko 20 procenata preporučene dnevne doze dijeteskih vlakana, kaže Džons.

Zašto su vam uopšte potrebna vlakna? Ovaj esencijalni nutrijent je povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima, kao što je zdravlje srca, ali je uglavnom poznat po tome što je prijatelj creva.

– Kruške obezbeđuju obe vrste vlakana, rastvorljiva i nerastvorljiva, a ona doprinose zdravlju creva tako što olakšavaju pražnjenje, što je posebno korisno za one koji imaju probleme sa zatvorom – kaže Džons.

Podržavaju zdravlje srca

Vlakna su iznenađujući element ishrane za zdravo srce. Prema jednoj studiji iz 2022. godine, što više vlakana jedete, manji je rizik od srčanog i moždanog udara. Takođe, postoji mnogo istraživanja koja sugerišu da dijeta bogata vlaknima štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Zajedno sa vlaknima, kruške su bogate antioksidansima.

– Antioksidansi koji se nalaze u kruškama, kao što su procijanidini i kvercetin, nude značajne prednosti za srce. Oni mogu da poboljšaju parametre iz krvi povezane sa zdravljem srca. Pokazalo se da kvercetin, flavonoid koji se nalazi u kori kruške, značajno smanjuje ukupni i LDL holesterol, prema studiji iz 2020. Kada se loš holesterol smanji, smanjuje se i rizik od srčanih oboljenja – objašnjava Pejs.

 

RUČAK ZA 10 MIN: Za leto dušu dalo!

Smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2

Postoji mnogo razloga zašto su kruške dobre i za kontrolu šećera u krvi. Naime, bogate su vlaknima, imaju nizak glikemijski indeks i visok procenat antioksidanta koji se zove antocijanin, a sve to može da spreči skokove šećera u krvi i pomogne u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2. Kako to funkcioniše?

– Dijetetska vlakna pomažu u regulaciji glukoze tako što usporavaju brzinu kojom telo apsorbuje ugljene hidrate i šećer. Osim toga, pet ili više nedeljnih porcija voća bogatog antocijaninom može da bude ukusan način da se smanji rizik od dijabetesa tipa 2 do 23 odsto – objašnjava Pejs, ukazujući na studiju iz 2012.

Kruške imaju antiinflamatorna svojstva

Kada je reč o upalama, one imaju vrlo lošu raputaciju, a zapravo su prirodan odgovor tela na ono što misli da predstavlja pretnju. Problem, međutim, nastaje kada stanje potraje i pređe u hroničnu upalu.

Dijeta je jedan od načina na koji možete da smanjite upalu, a anti-inflamatorna svojstva krušaka uglavnom se svode na njihov visok sadržaj antioksidanata.

– Konkretno, flavonoidi u kruškama imaju antiinflamatorna svojstva. Ova jedinjenja smiruju upalu, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca – kaže Džons.

Podržavaju zdrav mikrobiom creva

Vaša crevna flora, osim što doprinosi probavi, takođe utiče na imunitet i druge telesne funkcije. Prepuna je bakterija, ali ne brinite – u pitanju su „dobri“ mikroorganizmi koje se zovu probiotici, a hrane se prebioticima, koji mogu da se nađu u kruškama, kaže Pejs.

– Prebiotici u kruškama promovišu zdrav mikrobiom creva koji je od vitalnog značaja za probavu i opšte zdravlje. Pokazalo se da prebiotička vlakna u kruškama stimulišu te „dobre“ bakterije, doprinoseći zdravoj mikrobioti creva -objašnjava ona.

Da li ste znali?

Kruška impresionira sadržajem antioksidansa kao što su vitamin C, vitamin K, kvercetin, antocijanin i drugi. Osim toga, vlakna u kruškama funkcionišu kao antioksidans i pomožu da se smanji rizik od mnogih hroničnih bolesti.

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter