Izvor: Alo
09.07.2024 u 22:39
0

EVO KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SUNČANICE I TOPLOTNOG UDARA: Takođe par načina kako se zaštiti

Kod sunčanice i toplotnog visoke temperature štete organizmu, ali postoji jedna bitna razlika.

Sunčanica nije bezopasna i zahteva hitno lečenje. U slučaju izostavljanja lečenja, može brzo oštetiti mozak, a oštećenje se pogoršava ako se lečenje odgađa, povećavajući tako rizik od ozbiljnih komplikacija ili smrti. Zavisno od težine slučaja, sunčanica može trajati do dva dana. Međutim, telo će se verovatno oporavljati od sunčanice od dva meseca do godinu dana.

Razlika između sunčanice i toplotnog udara

Nosite šešir ili kapu, pijte puno tečnosti, potražite hladovinu i izbegavajte kretanje na otvorenom. Ovo su zlatna pravila za sigurno preživljavanje na visokim temperaturama kako ne bi dobili sunčanicu ili toplotni udar. Koja je uopšte razlika između jednog i drugog? U oba slučaja visoke temperature štete organizmu, ali postoji jedna bitna razlika.

„Sunčanica pogađa samo glavu – to jest, mozak. Ostatak tela je u redu“, kaže predsednik Nemačkog udruženja za mozak dr. Frank Erbguth. S druge strane, toplotni udar pogađa ostatak tela i može biti koban.

Kako biste prepoznali da li vas pogađaju sunčanica ili toplotni udar, u nastavku donosimo nekoliko simptoma karakterističnih za ta dva stanja koja vam mogu biti glavni orijentir. Važno je na vreme znati imate li sunčanicu ili toplotni udar ili možda neko vama blizak, kako bi mogli što pre krenuti sa lečenjem.

Simptomi sunčanice

Prepoznavanje simptoma sunčanice ključno je za pravovremenu reakciju i odgovarajuću negu.

Simptomi sunčanice:

Visoka telesna temperatura

Zbunjenost, uznemirenost, nejasan govor, razdražljivost, delirijum, napadi i koma
Vruća i suva koža na dodir
Mučnina i povraćanje
Crvena koža
Ubrzano disanje
Ubrzani otkucaji srca
Glavobolja

Ko je u najvećoj opasnosti od sunčanice?

Svakome se može dogoditi da doživi toplotni udar ili da ga pogodi sunčanica. Ipak, Mayo Clinic piše da neke osobe imaju veliki rizik od oboljenja, a glavni okidač može biti i treniranje na visokim temperaturama i nedostatak klima uređaja.

Starost

Vaša sposobnost da se nosite s ekstremnom vrućinom zavisi od snage ​​vašeg centralnog nervnog sistema. Kod mlađe grupe ljudi centralni nervni sistem nije u potpunosti razvijen, a kod osoba starijih od 65 godina, centralni nervni sistem počinje da propada, što telo čini manje sposobnim nositi se s promenama telesne temperature. Obe starosne grupe obično imaju poteškoća sa zadržavanjem vode, što povećava rizik od oboljenja.

Fizička aktivnost na visokim temperaturama

Učestvovanje u sportovima, poput fudbala ili trčanja na duge staze, po vrućem vremenu su među situacijama koje mogu dovesti do toplotnog udara ili sunčanice. Stručnjaci kažu da možete imati povećan rizik od toplotnog udara sve dok ne prođe nekoliko nedelja popraćenih visokim temperaturama. Tada se telo prilagodilo.

Nedostatak klima uređaja

Ventilatori će možda učiniti da se osećate bolje, ali tokom toplijeg vremena koje dugo traje, klima uređaj je najučinkovitiji način za hlađenje i smanjenje vlage.

Lekovi

Neki lekovi utiču na sposobnost vašeg tela da ostane hidrirano i reaguje na toplotu. Budite posebno oprezni po vrućem vremenu ako uzimate lekove koji sužavaju krvne sudove, regulišu krvni pritisak blokiranjem adrenalina, oslobađaju telo od natrijuma i vode ili ublažavaju psihičke simptome.

Određene hronične bolesti, poput bolesti srca ili pluća mogu povećati rizik od toplotnog udara. Isto tako, rizični faktori mogu biti gojaznost, sedelački život i prethodno doživljeni toplotni udari.
Stimulansi za poremećaj pažnje/hiperaktivnost (ADHD) i ilegalni stimulansi kao što su amfetamini i kokain takođe vas čine osetljivima na toplotni udar.

Kako se ponašati u takvoj situaciji?

Ako mislite da bi osoba mogla doživeti toplotni udar ili sunčanicu, odmah potražite lekarsku pomoć. Nazovite lokalni broj hitne službe, a dok čekate hitnu pomoć, pokušajte ohladiti osobu:

  • Odvedite osobu negde u hlad ili u mračnu prostoriju.
  • Uklonite višak odeće.
  • Ohladite osobu svim raspoloživim sredstvima: Stavite je u kadu s hladnom vodom ili pod hladan tuš, poprskajte je mlazom vode, ohladite je ventilatorom, stavite vrećice s ledom ili hladne, mokre peškire na glavu, vrat, pazuhe i prepone osobe.

Kako sprečiti sunčanicu

Toplotni udar i sunčanica su predvidljivi i mogu se sprečiti. Preduzmite ove korake kako biste sprečili sunčanicu:

  • Nosite široku, laganu odeću
  • Zaštitite se šeširom sa širokim obodom i sunčanim naočarima.
  • Koristite kremu za sunčanje širokog spektra sa visokim zaštitnim faktorom. Obilno nanesite kremu za sunčanje i ponovno je nanesite svaka dva sata ili češće ako plivate ili se znojite.
  • Pijte puno tečnosti.
  • Nikada ne ostavljajte nikoga u vrućem automobilu. Ovo je čest uzrok smrti dece uzrokovano toplotnim udarom.
  • Ograničite vreme provedeno na visokim temepraturama.
  • Izbegavajte pića s kofeinom i alkoholom jer dodatno dehidriraju
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter