Izvor: sputnik
12.07.2024 u 08:29
0

NIKOME NIJE SUĐENO DA POBEDI RUSIJU: Nato se uzalud priprema za rat

Samit Severnoatlantskog saveza u Vašingtonu pokazao je da članice bloka prate tok konfrontacije i pripremaju se za rat, upozorio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov. Međutim, nikome nije suđeno da pobedi Rusiju, poručio je on.

„Samit u Vašingtonu je pokazao da je NATO nepovratno krenuo putem konfrontacije i materijalne pripreme za rat. SAD i njihovi sateliti mobilišu maksimalne resurse za očuvanje svoje hegemonije u kolapsu. Svi oni koji odbijaju da se povinuju diktatu i volji Zapada proglašavaju se neprijateljima. Rusija je ponovo identifikovana kao primarna pretnja. Potvrđena je politika NATO-a usmerena na odbijanje ozbiljnih pregovora sa našom zemljom. Sjedinjene Američke Države ne žele da traže kompromise i zahtevaju da se pokorno složimo sa kretanjem ratne mašinerije Alijanse na Istok“, konstatovao je Antonov.
Ambasador je naglasio da Evropa nije dovoljna za NATO – interesi Alijanse se, kako je rekao, proširuju izvan evroatlantskog regiona, pre svega na Aziju.
„Države ‘zlatne milijarde’ žele da ih drže u potlačenom položaju i ‘isisavaju sok’ iz svih regiona sveta. Zarad nametanja neokolonijalnih poretka, NATO zapravo proglašava pravo na upotrebu sile bilo gde na planeti, bilo pod izgovorom izvoza demokratije, zaštite ljudskih prava ili borbe protiv terorizma“, upozorio je ambasador.
Ruski diplomata je takođe rekao da SAD i njihovi saveznici žele da preuzmu ulogu „svetskog policajca”, zahtevajući da se svi pridržavaju pravila koja su izmišljena u Vašingtonu „i drugim prestonicama NATO-a”.
„Ističemo da je rezultat ‘humanitarnih’ intervencija ovog navodno odbrambenog bloka poznat – razaranje država, ratni zločini, razulareni ekstremizam i masovna pogibija civila. Bez sumnje može da se tvrdi da je politika neokolonijalizma tuđa većini država. Zadatak svih razumnih i miroljubivih zemalja je da se bore za multipolarnost zasnovanu na međunarodnom pravu, principu jednake i nedeljive bezbednosti“, konstatovao je on.
Diplomata je dodao da su razumna razmišljanja o diplomatskom regulisanju situacije u Ukrajini na samitu NATO-a u Vašingtonu zaglušena rusofobičnom retorikom.
„Mir u Ukrajini se posmatra kroz prizmu strateškog poraza Rusije. Naša zemlja je predstavljena skoro kao đavo iz pakla. Vreme je da prestanemo da gradimo iluzorne ‘zamkove’ i shvatimo da je Ruska Federacija bila, jeste i biće. Nikome nije suđeno da nas pobedi. Neke trezvene misli na samitu u korist političkog i diplomatskog rešavanja ukrajinskog sukoba bile su zarobljene rusofobičnom retorikom. ‘Jastrebovi’ ne žele da slušaju ili čuju nikog osim sebe, a očigledno nisu ni u stanju“, naglasio je Antonov.
Prema njegovim rečima, odluka NATO-a da dodatno pumpa kijevski režim oružjem protiv Rusije i da rasporedi američke sisteme dugog dometa u Evropi naglašava opravdanje za pokretanje specijalne vojne operacije.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter