Izvor: KURIR
12.07.2024 u 09:38
0

IMATE DIJABETES I SPREMATE SE ZA LETO: Sledite ovih 10 koraka i sve će biti u redu

Tokom leta osobama sa dijabetesom može biti lakše da kontrolišu bolest zbog laganijeg načina ishrane baziranog na voću i povrću i činjenici da smo aktivniji. Međutim, komplikacije dijabetesa kao što je oštećenje nerava, mogu umanjiti sposobnost znojnih žlezda da rade kako treba i rashlađuju telo. Evo kako da na najbolji načih prođete kroz vrele letnje dane i na šta treba da obratite pažnju.

Visok šećer u krvi i određeni lekovi mogu povećati verovatnoću dehidracije, a toplota može uticati na potrebe tela za insulinom. Ali to ne mora da vas spreči da provedete leto koje je ispunjeno aktivnostima u kojima uživate.

Bilo da idete na lokalnu plažu, ili samo provodite više vremena napolju, vašim lekovima i potrepštinama za dijabetes biće potrebno samo malo više dodatne brige.

Neka vaša oprema bude dobro rashlađena

– Ekstremne temperature su neprijatelj broj jedan za uređaje koji služe za praćenje nivoa šećera u krvi, insulinske pumpe i test trake. A insulin i drugi lekovi za dijabetes mogu da se oštete kada su na ekstremnoj vrućini – kaže dr Grenie O’Malej, docent medicine, endokrinologije, dijabetesa i bolesti kostiju na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinai.

Ne čuvajte lekove ili zalihe u automobilu i držite ih podalje od direktnog sunca. Bolje je da lekove čuvate u pokretnim frižiderima. Prvo umotajte insulin u peškir tako da ostane hladan, ali tako da ne dodiruje direktno led ili pakovanja gela. Ne zaboravite da ponesete hladnjak sa sobom kada izađete iz automobila.

Ponesite dovoljno lekova

Preporučeno je da zalihe lekova tj. svoju terapiju držite u ručnom prtljagu u slučaju da se vaš čekirani prtljag izgubi. Takođe, ponesite sa sobom lekove i potrepštine za merenje šećera u krvi za još nedelju dana na odmoru u slučaju kašnjenja putovanja ili nezgoda sa prtljagom.

Neka se u koferu nađu i vaši recepti i izveštaje

Posedovanje ovih informacija i lekarskih izveštaja može povećati verovatnoću da ćete bez problema proći kroz bezbednosne kontrole na aerodromu i granici.

Dovoljno tečnosti pomaže u održavanju nivoa šećera

Uzimanje dovoljno tečnosti održava nivo šećera u krvi pod kontrolom.

– Ako vam je šećer u krvi visok, više mokrite i onda možete dehidrirati – kaže Tifani Soper, sertifikovani edukator za dijabetes u programu za obrazovanje i podršku za samoupravljanje dijabetesom u Opštoj bolnici u Masačusetsu.

Da biste ovo sprečili pre nego što počne, pijuckajte vodu tokom celog dana. Zapamtite da su sportska pića često puna šećera koliko i sode, tako da nisu najbolji izbor. Znaćete da ste dobro hidrirani ako je mokraća bledo žuta.

Zaštitite kožu

Svako treba da praktikuje dobre navike zaštite od sunca.

– Upala od opekotina od sunca izaziva bol i stres, što može povećati šećer u krvi – kaže dr O’Malej.

Štaviše, ako imate neuropatiju, možda nećete osetiti efekte sunca dok ne bude prekasno. Pravilo broj jedan zaštite od sunca je nanošenje kreme za sunčanje širokog spektra svaka dva sata na izloženu kožu kada ste na suncu. Američka akademija za dermatologiju preporučuje najmanje SPF 30, ali ako ste skloni opekotinama ili imate oštećenje nerava, razmislite o povećanju, savetuje doktor.

Koža na mestu ubrizgavnja insulina treba da bude hladna

– Koža koja je topla brže apsorbuje insulin.Toplota povećava protok krvi u koži, tako da ubrizgani insulin brže ulazi u vašu cirkulaciju, brzo ubacujući glukozu u ćelije. Kao rezultat možete doživeti neočekivani pad šećera. Ako ste bili na suncu i sada vam je koža crvena i vruća, ubrizgajte u deo kože koji nije bio izložen – objašnjava O’Malej.

Oprezno sa alkoholom

Većina mešanih pića i koktela je prepuna šećera. Takođe, zapamtite da ispijanje alkohola na prazan stomak ili piće bez unosa dovoljno hrane koja sadrži ugljene hidrate može dovesti do niskog nivoa šećera u krvi – a rizik može trajati 24 sata. Alkohol je takođe diuretik, pa obavezno pijte puno vode ako odlučite da ga pijete.

NUTRICIONISTA OTKRIVA LEKOVITA SVOJSTVA KUPINE: Voćkica puna vitamina i pravo letnje osveženje

Izbagavajte previše lubenice

– Stalno upozoravam pacijente na lubenicu. Iako je zdrava, sadrži i mnogo šećera, pa je morate jesti umereno. Standardna porcija – 1 mala kriška ili 1 šolja lubenice isečene na kockice – sadrži 12 grama ugljenih hidrata – kaže O’Malej.

Pazite kako čuvate insulin

Ako ste vi i vaši lekovi bili na suncu ceo dan i vaš broj je povećan, razmislite o otvaranju nove boce insulina ili promeni rezervoara seta za infuziju ako koristite insulinsku pumpu.

– Imala sam jednnu pacijentkinju koja je bio na brodu i držao insulin u rancu na palubi na suncu. Šećer joj je bio visok i nije mogla da shvati zašto. Sledećeg dana je otvorila novu bočicu insulina i njen šećer u krvi se vratio na početnu vrednost – kaže Soper.

Dakle, ako ste vi i vaši lekovi bili na suncu ceo dan i vaš nivo glukoze je povećan, razmislite o otvaranju nove boce insulina ili promeni rezervoara seta za infuziju ako koristite insulinsku pumpu.

Toplotna iscrpljenost ima slične simtpome kao nizak šećer

Simptomi toplotne iscrpljenosti i dehidracije mogu da oponašaju simptome niskog šećera u krvi – kaže Soper.

Ako vam je šećer u krvi normalan, ovi simptomi mogu biti znak da morate piti vodu i napraviti pauzu u hladu. Ako i dalje osećate nesvesticu ili vam je loše nakon užine, hidriranja i hlađenja, potražite medicinsku pomoć.

Alarmantna statistika

Dijabetes danas predstavlja veliki zdravstveni problem, jer sve češće pogađa mlađe, radno aktivno stanovništvo. Procenjuje se da u Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi, odnosno svaki deseti stanovnik naše zemlje.

Najveći broj obolelih, oko 90 odsto, ima dijabetes tip 2, koji se javlja kao posledica savremenog načina života.

Ukoliko se ovim brojkama doda činjenica da još polovina pacijenata nema postavljenu dijagnozu dijabetesa, onda ne čudi podatak da je šećerna bolest peti vodeći uzrok smrti u Srbiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter