Izvor: Kurir
12.07.2024 u 21:27
0

ZAHAROVA: „Sada su tema Kijevska i Kanevska hidroelektrana“

Režim Volodimira Zelenskog priprema provokaciju rušenja brana Kijevske i Kanevske hidroelektrane s ciljem da optuži Rusiju, rekla je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Obratili smo pažnju na informacije o istraživanju tzv. Svetskog centra podataka o geoinformatici i održivom razvoju Kijevskog politehničkog univerzteta ‘Sikorski’ o mogućim scenarijima potopljavanja teritorija usled rušenja brana na Dnjepru“, rekla je Zaharova na brifingu.

PRONAĐENI OSTACI DVA MUŠKARCA: Novi detalji užasa koji je uznemirio britansku javnost

Kako je navela, 2022. godine taj isti centar se bavio posledicama rušenja Kahovske hidroelektrane a deo brane na toj hidroelektrani je srušila ukrajinska vojska 2023.

„Sada su tema Kijevska i Kanevska hidroelektrana“, rekla je ona i dodala da površina koja bi mogla da bude potopljena iznosi do 2.000 kvadratnih kilometara, pod vodom bi se našlo 76 naselja, uključujući i delove Kijeva, a na udaru bi bilo 900.000 ljudi.

Usled izlivanja vode iz Kanevske elektrane biće potopljeno 4.000 kvadratnih kilometara i 177 naselja, odnosno 75.000 ljudi.

Ukrajinske snage su tokom noći 6. juna prošle godine izvršile seriju napada na Kahovsku hidroelektranu, uništivši njen gornji deo. Uništenje je dovelo do neregulisanog ispuštanja vode iz Kahovskog rezervoara i plavljenja priobalnih područja Hersonske oblasti nizvodno od Dnjepra.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je uništavanje hidroelektrane varvarski čin kijevskog režima i napomenuo da je ono dovelo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter