Izvor: bsc happy
13.07.2024 u 19:29
0

TOP 5 STVARI KOJE NISTE ZNALI O SRBIJI!

  1. Prva Srpska zastava bila je crveno plava – Sin kralja Stefana Vladislava župan Desa je naredio svojim delegatima da odu do Kotora do Dubrovnika i donesu deo kraljevskog blaga koje se čuvalo u Mletačkoj republici. Među blagom bila je i zastava crveno plave boje. Međutim, pošto se županu Desi nije svidela ova kombinacija, on je promenio zastavu, izbacio plavu i ubacio belu boju te je nova zastava bila crveno bela.
EVO GDE SE SVE OČEKUJU PADAVINE: Počeli jaki pljuskovi u Srbiji
  1. Slavu slave samo Srbi pravoslavci – Ni jedna druga vera ili nacionalnost na svetu ne slavi slavu osim Srba pravoslavaca. Nebitno da li su ti Srbi iz Srbije, Bosne, Crne Gore ili Amerike, poslovica kaže da gde su Srbi tu je slava. Iako druge pravoslavne države i narodi imaju nešto slično, poput imendana u Bugarskoj, slava je ipak toliko poseban festival da je čak ušao i na uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ne zna se kako su Srbi tačno počeli slaviti slavu ali je poznato da tradicija datira od bar 1018. godine.
  2. Srbi su jedini narod koji aktivno koriste i ćirilicu i latinicu – Zapravo, jedine dve zemlje u Evropi, pored Srbije, koje imaju ćirilično i latinično pismo kao zvanično pismo jedne države su Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Iako je pre Jugoslavije u Srbiji bila popularna isključivo ćirilica, uvođenjem i latinice u Jugoslaviji bilo je lako razumeti, čitati i usavršavati druge Evropske jezike te se latinica zadržala i nakon raspada Jugoslavije.
  3. Srbija je učestvovala u Ruskom građanskom ratu i to kao jedan od najokorelijih neprijatelja boljševika – Čak 2000 trupa srpske vojske je učestvovalo u savezničkoj intervenciji u Ruskom građanskom ratu koji je počeo 1918. godine. Srbija je zvanično ratovala na strani takozvanih belih rusa, to jest jedinica koje su se borile protiv komunista. Srpska vojska je bila pod komandom britanskog generala Čarlsa Mejnarda koji ih je sam opisao kao vrlo sposobne i izuzetno odane. Štaviše, toliko su mrzeli boljševike i komuniste da su često bili van kontrole samog generala kada bi se našli sukobljeni sa komunistima.
  4. Država sa kojom se Srbija najviše ratovala je Bugarska – Bugarska je država sa kojom je Srbija najviše ratovala kroz svoju istoriju. Štaviše, postoji više bitaka između Bugarske i Srbije nego između Srbije i Austrije, Hrvatske i Nemačke zajedno. Prva bitka između Srbije i Bugarske se desila 839. godine kada su zaratili tadašnji kralj Bugarske Presian Prvi i srpski princ Vlastimir, ujedno osnivač loze Vlastimirovića. Po pisanju Porfirogenitusa, bitka se završila pobedom srpske vojske i Bugarska je izgubila ogroman broj vojnika.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter