Izvor: KURIR
15.07.2024 u 15:35
0

LEKAR DO DETALJA OPISAO KAKO IZGLEDA BOL KAD KRENE KAMEN IZ BUBREGA: Pazite se, ovo je letnja boljka, a evo i zašto

Dva najvrelija meseca u godini, jul i avgust, vrhunac su sezone nastanka peska i kamena u bubregu. Istraživanja pokazuju da u to vreme lekari prime čak 30 odsto više pacijenata sa ovim problemom nego ostalim mesecima.

A kako izgleda bol u bubrezima kada „kamen“ krene, objašnjava dr Ivan Đurić, lekar opšte prakse.

– Razlog je dehidratacija, jer kako živa na termometru raste, više se znojimo, a bez dovoljno telesnih tečnosti raste koncentracija minerala, kalcijuma najviše, od kojih nastaju pesak i kamenje u bubrezima, a koji izazivaju jak bol – kaže dr Đurić.

Za bol u bubrezima se čak smatra da je jedan od najjačih – njegova jačina se poredi i s porođajnim bolovima.

– Obično se bol javlja u predelu leđa, ispod grudnog koša, oko kičmenog stuba, s jedne ili obe strane. Često se širi napred u stomak ili naniže, prema mokraćnoj bešici. Jačina bola na skali od jedan do 10 može biti oko devet. Bol je dubokog, potmulog karaktera, ali može da bude i probadajući, nastaje naglo ili se pogoršava s promenom vremena. Najčešći razlog za pojavu bola u bubregu je naravno bol koji je nastao kao posledica postojanja kamena ili peska u bubrezima, ili kao posledica infekcije bubrega ili urinarnog trakta, povrede ili postojanja nekog drugog oštećenja u predelu bubrega ili okolnih organa, postojanja tumora ili nekih drugih masa na bubrezima ili oko njih.

Jačina bola se na skali od 1 do 10 može kretati oko 9.

NAMIRNICA KOJA ZLATA VREDI: Utiče na zdravlje i lepotu, a ovo će vas iznenaditi

Što je kamen veći bol je jača

Naš urinarni sistem je izuzetno osetljiv i stvoreni kamen ili pesak teži da izbaci napolje. U pojedinim slučajevima, kada je kamen mali ili pesak sitan, izbacivanje prolazi bez nekih većih simptoma.

– Ako je kamen veliki ili je peska dosta, dolazi do razvoja simptoma koji nastaju zbog interakcije tih stranih tela sa okolnim tkivom urinarnog trakta. Kamen koji krene da izlazi širi i nadražuje okolne strukture kroz koje prolazi. Ukoliko je veći, može da zaustavi mokraću i poveća pritisak unutar bubrega zbog tečnosti koja se nagomilava.

A usporavanje izbacivanja tečnosti iz bubrega i urinarnog trakta predstavlja dobru podlogu za urinarne infekcije.

– Pored toga, kamen ili pesak koji silaze niz urinarni trakt oštećuju ga, što takođe boli, javlja se krv u urinu i infekcija.

Kao i kod svakog zdravstvenog problema koji je praćen jakim bolom, važno je doći na pregled kod lekara.

– Taj pregled podrazumeva pipanje stomaka, ispitivanje bubrežnih loža na bol, merenje pritiska… Nakon toga pregled se dopunjuje analizom krvi i mokraće i ultrazvukom stomaka, pri čemu je obuhvaćen i urinarni trakt, ali i nativnom grafijom urotrakta.

Kako se leči bubrežna kolika

Nakon potvrde da se radi o kamenu ili pesku u bubregu, odnosno infekciji, kreće se sa terapijom, koja zavisi od jačine simptoma odnosno bola.

– Kada se radi o manjem bolu i manjim tegobama, obično prođu samo na terapiju koja se pije ili prima u obliku infuzije. Najčešće se daju analgetici, paracetamol… Daju se i lekovi koji opuštaju kanale kako bi kamen lakše izašao. Ako se sumnja na mogućnost razvoja ili postojanja infekcije, dodaju se i antibiotici. Važno je piti dosta tečnosti, mirovati i biti strpljiv.

Kod jačih tegoba i bolova u priču se uključuje i urolog.

– Urolog bi trebalo da odredi terapiju i proceni kako na najbolji način eliminisati kamen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter