Izvor: KURIR
17.07.2024 u 12:20
0

KAKO SPREČITI UTAPANJE I ŠTA AKO VAS UHVATI GRČ DOK PLIVATE: Profesor sporta otkriva koje greške najčešće prave davljenici

U vrelim letnjim mesecima boravak pored vode pričinjava veliko zadovoljstvo i olakšanje odraslima i deci, ali često nosi sa sobom brojne rizike, a najveći od njih je upravo rizik od utapanja.

Petnaestogodinja devojčica se krajem juna utopila u Drini kod Šapca dok je bila na plaži sa svojom tetkom, a u školi u koju je devojčica pohađala, odložena je matura. Pre nekoliko dana tridesetogodišnji muškarac iz okoline Niša nestao je naočigled braće u zloglasnom Krajkovačkom jezeru koje je i ranije odnosilo žrtve. Na gradilištu novog mosta preko Dunava, kod Ribaraca, u Novom Sadu, nepoznati čovek je upao u Dunav i nije ispivao. U Zmajevu kod Vrbasa u gumenom bazenu udavila se jednogodišnja devojčica… Ovo je samo deo crne statistike koja se ovih dana dešava na kupalištima širom Srbije.

Pitali smo fitnes trenera i master profesora sporta i fizičke kulture Milana Zarića postoje li neke mere predrostrožnosti koje mogu sprečiti utapanje, šta ako vas uhvati grč dok plivate i koje greške najčešće prave davljenici. Evo šta nam je rekao…

Dete tek sa 11 godina ima dobru kontrolu u vodi

Svako utapanje se može sprečiti, a ono što bi roditelji trebalo da imaju na umu jeste da je najčešći razlog smrtnosti dece do pet godina upravo utapanje.

Deca sama mogu da idu na bazen onog trenutka kada postanu svesni svojih mogućnosti i sposobnosti u samoj vodi, kaže Milan Zarić.

– To je uglavnom neko tinejdžerskog doba, od 11,12,13 godina, dakle već sa 11 godina dete ima dobru kontrolu u vodi – dodaje Milan Zarić.

Alkohol najveći krivac za utapanje

Utapaju se i odrasli, posebno muškarci koji se generalno rizičnije ponašaju. Alkohol je najveći uzrok utapanja, kao i nebezbedno ponašanje poput naglog ulaska u vodu.

Jedini način da se rešite neprijatnosti ovog leta: NAPRAVITE DOMAĆI SPREJ PROTIV INSEKATA

– Poreporuka je zato da se da se vrlo pažljivo pristupi vodi – postepeno se kvasite, prvo ekstremitete, odnosno ruke i noge, pa onda trup. Ne ulazite u vodu odmah nakon obroka, zato što je ogromna količina krvi u tom trenutku grupisana u samom sistemu organa za varenje, dok je na periferiji ima vrlo malo. To može da bude uzrok srčanog udara, ali i loše kontrole samih ekstremiteta. Grčevi su takođe česti uzrok, a dešavaju se uglavnom kod ljudi koji su imali obilne obroke i koji se nisu adekvatno ohladili pred sam ulazak u vodu. Srčani udar je takođe među vodećim uzrocima utapanja, uzrokovan mahom šokom zbog hladne vode – opominje prof. Milan Zarić.

Ako je telesna temepratura 36, a voda 20 stepeni, organizam će doživeti šok u jednoj sekundi i može daći do suženja krvnih sudova ili zastoja srca.

Šta kad vas uhvati grč?

Ukoliko vas uhvati grč dok ste u vodi za početak je dovoljno da ne paničite.

– Sledeći savet je najvažniji, a to je da odmah pređete na leđni stil, okrenite se na leđa i samo plutajte. Zatim lagano istežite mišić koji je stegnut, takođe pokušajte da ga izmasirate da bi se brže opustio, a ukoliko ništa od toga ne pomogne krenite lagano da pokrećete mišić koji je u grču, ali bez brzih i naglih pokreta – savetuje profesor.

Ako se grčevi javljaju često, možda bi bilo korisno posavetovati se sa lekarom ili fizioterapeutom.

Šta kad krenete da se utapate?

Ukoliko se nađete u situaciji da se utapate, ključno je ostati smiren i ako je moguće takođe se okrenite na leđa i pokušajte da plutate.

– To će vam omogućiti da lakše dišete i odmorite. Pokušajte da privučete pažnju ljudi oko sebe mahanjem rukama i glasnim dozivanjem. Ako su u blizini bilo kakvi predmeti koji plutaju (daska za plivanje, balon, prsluk za spašavanje), koristite ih da se održite na površini – sugeriše naš sagovornik.

Šta kada se neko drugi utapa?

Ako vidite nekoga da se utapa ne rizikujte svoj život i ne prilazite direktno osobi koja se utapa bez odgovarajuće opreme, jer može da vas povuče sa sobom.

– Bacite u blizini davljenika predmet koji može da pluta, kao što su konopac, daska, ili prsluk za spašavanje i pozovite spasioce ili bilo koga ko može da pomogne. Ako imate pristup čamcu ili dasci za surfovanje, koristite ih da priđete osobi i pomognete, ali bez rizikovanja svog života, jer ima dosta primera gde iz namere da budemo heroji dolazi do još veće tragedije – poručuje Milan Zarić.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter