Izvor: kurir
19.07.2024 u 21:00
0

POTVRDA UGLEDA, UTICAJA I UVAŽAVANJA: Makronov dolazak u Beograd od izuzetnog političkog i ekonomskog značaja

Predsednik Francuske Emanuel Makron dolazi u Beograd na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to, kako je navedeno, najverovatnije krajem avgusta ili početkom septembra. Sagovornici Kurira ističu višestruki značaj te posete Srbiji, posebno u svetlu tek svršene posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, i ocenjuju da će to imati brojne benefite za našu zemlju, i ekonomske, ali i političke i vojnobezbednosne.

Jačanje saradnje

Predsednik Vučić je u četvrtak, nakon susreta s predsednikom Francuske u Londonu na samitu Evropske političke zajednice, najavio Makronov dolazak u Srbiju krajem avgusta ili početkom septembra, ističući da će to biti velika i važna poseta za našu zemlju.

On je tada istakao da su on i francuski predsednik konstatovali da su mir i saradnja preduslovi za svaki dalji napredak, kao i da su razgovarali i o daljem jačanju bilateralne političke i ekonomske saradnje Srbije i Francuske. Dodao je i da je s Makronom razgovarao o svim pitanjima i budućnosti Srbije, kao i o ekonomskoj i vojnotehničkoj saradnji.

I Makron je nakon sastanka s predsednikom Srbije u Londonu poručio da će u narednim nedeljama ili mesecima posetiti Srbiju kako bi finalizovali „diskusije koje su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših zemalja“. On je odnose Pariza i Beograda okarakterisao kao čvrste, iskrene i strukturalne za obe zemlje i ceo region.

A kako je prethodno saopštila Jelisejska palata, Makron je u razgovoru s Vučićem ponovio podršku Francuske integraciji Srbije u EU i istakao značaj formiranja Zajednice srpskih opština na KiM.

MINISTAR DAČIĆ OBIŠAO RANJENOG POLICAJCA: Srbija ceni i poštuje njegovu požrtvovanost i hrabrost

Evropska budućnost

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost za Kurir ocenjuje da je Makronova poseta izuzetno važna iz više razloga.

– Pre svega, to je potvrda ugleda i uticaja, kao i uvažavanja koje Srbija ima u geopolitičkoj areni, a dodatno imajući u vidu da će Makron biti drugi evropski lider u kratkom roku koji će nas posetiti. Takođe, ne treba zanemariti ni ekonomski aspekt te posete, a dodatnu važnost joj daje činjenica da je prethodno već Vučić bio kod Makrona u Francuskoj, gde su postignuti važni ekonomski i vojnobezbednosni dogovori i sada je važno da se oni dalje razrade i obe strane angažuju. Naravno, poseta je takođe važna i zbog naših evropskih integracija, jer bez odobrenja Francuske i Nemačke niko ne može biti član EU sutra, pa čak i kada se neka druga zemlja protivi, obe ove zemlje imaju i te kako autoritet da im stave do znanja da Srbija ima svoju evropsku budućnost – navodi Graovac.

Kako napominje, Makronov dolazak je sveukupno važan, pa i kad je reč o Kosovu.

– U tom kontekstu, ne možemo da očekujemo promenu stava, ali svakako više razumevanja za stav Srbije i da kroz razgovor s njima možda dođemo do toga da se smanji pritisak pod kojim se nalazimo – zaključio je Graovac.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je najavljena poseta predsednika Francuske nastavak dobrih odnosa između dve zemlje u svakom pogledu.

– To je svakako potvrda dobrih odnosa, ali i pokazatelj da neće biti promene francuske politike bez obzira na njene unutrašnje promene, kao i potvrda linija na kojima su dosad oni bili. Takođe, Makron je najavio sporazum o avionima, što bi bila kruna posete i podizanje odnosa na nivou strateškog partnerstva. Sve u svemu, dve stvari su u prvom planu – jačanje našeg položaja i odnosa s važnim zemljama, evropskim silama i prijateljima i podrška našim evropskim integracijama. Istovremeno, obe posete bi trebalo da učine da se deblokira vakuum o pitanju evropskih integracija, ali su i jasan signal da EU vidi Srbiju kao važnog partnera – naglasio je Milivojević.

Dejan Vuk Stanković

Značajno u kontekstu francuskih investicija u Srbiji

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković  kaže da je najavljena poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu značajna politički jer je, kaže, Francuska važna zemlja u EU, koja je ključni ekonomski i politički partner Srbiji.

Značaj treba tražiti i u bilateralnim odnosima, posebno u kontekstu francuskih investicija u Srbiji – istakao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter