Izvor: informer
24.07.2024 u 11:17
0

AKO SPAVATE NA DESNOM BOKU ODMAH PRESTANITE: Doktor upozorava

Može izazvati različite zdravstvene probleme

Pravilno spavanje je ključ za očuvanje zdravlja, ali mnogi ne shvataju koliko položaj tokom noći može uticati na našu dobrobit. Sada je stiglo „upozorenje“ da spavanje na stomaku može izazvati različite zdravstvene probleme, uključujući refluks kiselinu.

Postoji mnogo teorija o pravilnom spavanju, a stručnjaci naglašavaju da određene poze mogu negativno uticati na zdravlje.

Doktor Karan Raj, poznat po svojim savetima na TikToku, skrenuo je pažnju na važnost pravilnog spavanja za očuvanje zdravlja. Reagujući na popularnu tvrdnju među influenserima da limunov sok pomaže kod refluksa kiseline, doktor Raj je objasnio zašto je ta tvrdnja netačna.

U svom videu, koristi vodeni balon, postavljen naopako na flašu, kako bi ilustrovao mehanizam refluksa kiseline.

 

@dr.karanr Nursing hack for meds! @Footloose ♬ original sound – Dr Karan Raj

– Balon predstavlja stomak, voda želudačnu kiselinu, a flaša jednjak. Spoj između balona i flaše predstavlja sfinkter jednjaka, ventil koji sprečava vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak. Kada je ovaj sfinkter slab, sadržaj se može vratiti nazad, izazivajući refluks kiseline i gorušicu – objasnio je doktor Raj.

Doktor Raj je dodao da spavanje na levoj strani može smanjiti šanse za refluks kiseline.

– Stomak se prirodno savija na levoj strani, čineći sadržaj želuca niže postavljenim. To otežava vraćanje kiseline u jednjak. Suprotno tome, spavanje na desnoj strani povećava šanse za refluks jer je sadržaj želuca postavljen više od sfinktera – dodao.

Za one koji pate od refluksa kiseline, doktor Raj savetuje da izbegavaju spavanje na desnoj strani, ravno ležanje i spavanje samo s jednim jastukom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter