Izvor: Kurir
29.07.2024 u 13:13
0

NASTAVLJAMO DA SE BORIMO: Detalji masakra Vegnerovaca u Maliju

Komanda privatne ruske vojne kompanije Vagner priznala je pogibiju celog jurišnog odreda u sukobu na severu Malija!

Vagnerova grupa je saopštila da je od 22. do 27. jula zajedno sa vojskom Malija (FAM) vodila žestoke borbe sa militantima i da je komandant jurišnog odreda Sergej Ševčenko poginuo.

PUTIN ČESTITAO POBEDU MADURU: Zapamtite, u Rusiji ste uvek rado viđen gost

 

– Vojnici 13. jurišnog odreda PMC Vagner pod vođstvom komandanta Sergeja Ševčenka vodili u zajedno sa vojskom Malija žestoke borbe u blizini sela Tin-Zautin sa militantima CMA i Al Kaide u Sahelu – navodi se u saopštenju.

Vagnerovci su navodno prvog dana borbe naterali islamiste u bekstvo.

– Međutim, usledila je peščana oluja, koja je omogućila militantima da se pregrupišu i povećaju svoj broj na 1.000 ljudi. Komanda je odlučila da prebaci dodatne snage u područje borbenih dejstava za pomoć 13. jurišnom odredu – navodi se u saopštenju.

Militanti su 25. jula ponovo napali, ali napad je odbijen zahvaljujući koordinisanim akcijama Vagnera i vojske Malija.

– Tokom naredna dva dana militantni su povećali broj masovnih napada koristeći teško naoružanje odnosno bespilotne letelice i samoubilačka vozila što je rezultiralo gubicima među pripadnicima PMC Vagner i vojnicima FAM-a – navodi se u saopštenju.

U saopštenju nije precizirano koliko vojnika je nastradalo ili zarobljeno dok pojedini ruski vojni blogeri navode da je poginulo više od 30 pripadnika Vagnera. Među zarobljenima je prema nezvaničnim informacijama i lekar 13. jurišnog odreda dok je navodno poginuo i administrator čuvenog vojnog Telegram kanala „Siva zona“.

Poslednja poruka sa bojišta stigla je navodno 27. jula u 17.10 sati.

– Ostali smo samo nas trojica. Nastavljamo da se borimo – dodaje se u saopštenju.

Militanti su u nedelju saopštili da su uništili bataljon malijske vojske i borce Vagnera koji su ih podržavali.

Mali je već nekoliko godina ogrezao u sukob između vlade i islamističkih pobunjenika. Vlasti Malija su ranije tvrdile da ruske snage nisu Vagnerovi plaćenici već instruktori koji obučavaju lokalne trupe da koriste opremu kupljenu od Rusije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter