Izvor: RTS
07.05.2024 u 18:32
0

POTPUNA LOGISTIKA: Lovci „MiG 29“ dočekuju Si Đinpinga – kada kineski predsednik stiže u Srbiju, SRBIJI svi zavide na poseti Sija

Prema protokolima koje prate posete velikih svetskih državnika, i boravak kineskog lidera našoj zemlji, obezbeđivaće oko 3.400 policajaca. Kako prenose mediji, Si Đinpingova delegacija broji oko 400 članova

Iz Pariza će stići predveče u Beograd,  u kom su već postavljene zastavice koje su deo dobrodošlice predsedniku Kine, prenosi RTS.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion čim uđe u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Duž auto-puta u Beogradu postavljene su kineske i srpske zastave, a svečani doček kineske delegacije, biće organizovan i ispred Palate

„SVI HOĆE DA PREDSEDNIK KINE DOĐE U NJIHOVU ZEMLJU, ALI JE ON DOŠAO U SRBIJU“ Mali o poseti Đinpinga, najavio investiciju iz Kinež

Ministar finansija Siniša Mali gostuje u emisiji „Oko“ na RTS-u.

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji koju će danas započeti predsednik Kine Si Đinping.

Prethodno je potpredsednik vlade i ministar finansija je zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem sačekao prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu.

Mali kaže da postoji iskreno prijateljstvo između NRK i Srbije i Vučića i Si Đinpinga.

Siniša Mali
FOTO: PRINTSCREEN/RTS 1

Podsetio je na prvu posetu Si Đinpinga Srbiji, te dodao da smo tada imali mere fiskalne konsolidacije. Tada je Železara Smederevo pravila gubitke, kao i RTB Bor.

– Samo 8 godina kasnije od RTB Bora koji je bio u stečaju, kao i Železara Smederevo, imamo prvog, drugog i trećeg izvoznika iz Srbije – rekao je Mali.

Pre 30 ili 40 godine udeo Kine u svetskom BDP 2,7%, a danas je porasla na 18-19%.

– Trend je takav da Kina raste – kazao je Mali i objasnio da je sada izjednačen udeo Kine u svetskom BDP sa EU.

Mali ističe da svi hoće da predsednik Kine dođe u njihovu zemlju, ali je on došao u Srbiju, po drugi put. Ističe da u Srbiju dolazi sve veći broj državnika.

– Ako uzmete u obzir da je Kina jedna od dve najmoćnije sile sveta, Si je najveći i najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u polednjih nekoliko godina – rekao je Mali.

Srbija je dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu, tvrdi Mali. Bili smo partneri od početka inicijative Pojas i put, podseća.

– Investitori se ovde nalaze kao kod kuće. Potpuno smo otvoreni za kineske investicije – rekao je Mali.

Najavio je veliku investiciju iz Kine.

– To ćemo sutra saznati – dodao je Mali.

Podsetio je na važnost brze pruge Beograd – Budimpešta.

– Mi sad imamo brzu prugu Beograd – Novi Sad, do kraja godine ćemo imatu brzu prugu do Subotice – kazao je Mali i dodao da će se do Budimpešte uskoro stizati za dva ili tri sata bez problema.

Podsetio je da kineske fabrike Ling-long, Meita i druge, zapošljavaju građane Srbije, ali i ispunjavaju sve svoje zakonske obaveze.

– Srbija je domaćin Ekspa 2027. godine. Cilj nam je da imamo proizvodnju električnih automobila – rekao je Mali i podsetio na važnost razvoja veštačke inteligencije.

Kaže da je pažljivo analiziran svaki sporazum sa NRK, pa i onaj o slobodnoj trgovini.

– Taj sporazum je najveća razvojna šansa naše privrede u narednih 10-15 godina – izjavio je Mali.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter