Izvor: SPUTNIK
17.05.2024 u 08:05
0

PUTIN NA OTVARANJU EKSPO: Povlastice za kineske investitore, veliki potencijal za saradnju

Predsednik Rusije Vladimir Putin drugog dana posete Kini boravi u Harbinu. On je prethodno u Pekingu imao sastanak sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Lideri su usvojili Zajedničku izjavu o o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje.

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping u četvrtak su vrlo detaljno razgovarali o Ukrajini, u formatu „jedan na jedan“, izjavio je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov.
„Veoma detaljno su razgovarali, oči u oči. To čak nije bio uski format, već jedan na jedan“, odgovorio je Ušakov novinaru Pavlu Zarubinu na pitanje koliko detaljno su Putin i Si razmotrili temu Ukrajine tokom jučerašnjeg neformalnog dela sastan
Harbin je veliki naučni i obrazovni centar koji je i odraz tesnih veza Kine i Rusije, rekao je Putin na otvaranju rusko-kineskog EKSPO.
„Ovde sam prvi put i zaista grad ostavlja snažan utisak. To je moderan, lep, dinamičan megapolis i uz to bogate istorije i tradicije. Od svog osnivanja krajem 19. veka Harbin je odraz tesnih veza i preplitanja sudbina naroda Rusije i Kine“, naveo je ruski lider.
Putin je u učesnicima preneo i da je sa kineskim predsednikom Si Đinpingom razmotrio bilateralnu saradnju.
„Predsednik Si i ja smo sinoć vrlo detaljno govorili o perspektivama daljeg razvoja tesne i višestrane saradnje“, rekao je Putin.
On je dodao da velika većina ruskih regiona podržava veze sa Kinom.
„I sa kineske strane skoro sve provincije i administrativni centri su uključeni u tu saradnju“, rekao je ruski predsednik.
Više od 300 ruskih i kineskih gradova i opština postali su zbratimljeni gradovi.
Predsednik Rusije je na otvaranju rekao da Rusija i Kina pouzdano osiguravaju energetsku bezbednost, podižući nivo blagostanja naroda.
„Rusija je sposobna da snabde kinesku privredu ekološki čistom energijom. Naša strateška alijansa na polju energetike, koja je postala pouzdana tačka oslonca globačnog tržišta energenata, i dalje će jačati, uveren sam u to“, poručio je Putin.
Pored toga, Rusija je, kako je dodao, spremna i da kineskim investitorima da povlastice.
Govoreći o sastanku sa kineskim liderom Si Đinpingom, ruski predsednik je naglasio da su oni razmotrili saradnju dve zemlje u brojnim sektorima.
On je pozvao kineske partnere na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu kako bi još detaljnije razmotrili međusobnu saradnju.
„Postoji veliki potencijal za saradnju između ruskog Dalekog istoka i severo-istoka Kine“, poručio je Putin.
Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je na ceremoniju otvaranja osmog rusko-kineskog EKSPO i četvrtog foruma međuregionalne saradnje u Harbinu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je venac na Spomenik sovjetskim vojnicima koji su poginuli prilikom oslobađanja severo-istoka Kine.
Spomenik u čast Crvenoarmejcima nalazi se u centru harbina na Trgu Hunbo, a podignut je 7. novembra 1945. godine u znak sećanja na poginule vojnike u borbama protiv japanskih snaga.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter