Izvor: Alo
19.05.2024 u 12:37
0

TENKOVI UGLJENISANI! Ukrajinci mogu vrlo lako uništiti ruski tenk

Ukrajinski odred objavio je 8. maja snimak na kome se vidi dron kako lebdi iznad napuštenog ruskog tenka T-90M i izuzetno pažljivo ubacuje ručnu bombu M67 američke proizvodnje kroz otvoreni poklopac.

U početku se iz otvora digao lagani dim, ali onda je izbila vatra i uskoro se čitav tenk zapalio. Za samo nekoliko trenutaka, najnapredniji ruski tenk vredan preko četiri miliona dolara postao je ugljenisana olupina, i sve to zahvaljujući granati od 50 dolara izbačenoj iz drona od 2000 dolara. Bombe M67 su beskorisne kada se baca na oklop tenka, ali samo jedna je dovoljna da vozilo uništi iznutra.

ŠTA GANC TRAŽI OD NETANJAHUA? Netanjahua ne brine ultimatum člana njegovog ratnog kabineta!

Sledećeg dana odred je objavio još jedan sličan video, a oni nisu ni izbliza jedini. To dovodi do pitanja zašto Rusi jednostavno ne zatvore poklopce tenkova koje napuštaju?

Smrtonosna karakteristika ruskih tenkova

Jednostavan odgovor na to pitanje je da je ostavljanje otvorenih poklopaca jednostavno standardna praksa. Poklopci su strašno teški: oni moraju biti jednako zaštićeni kao i ostatak tenka, što znači da su prekriveni oklopom od najmanje 45 kilograma. Neki poklopci imaju opruge kako bi ih bilo lakše otvoriti, ali Rusija koristi jednostavniju tehnologiju zbog čega zatvaranje poklopca tenka zahteva vreme i trud. Vojnici koji beže iz ruskog tenka verovatno su u velikoj žurbi.

 

Ruski tenkovi u prostoru za posadu imaju ostavu za municiju, što znači da posadu tenka čine tri umesto četiri vojnika kao što je slučaj u zapadnim tenkovima. To takođe znači da će bilo kakvo ubacivanje eksploziva u unutrašnjost tenka zapaliti municiju i prouzrokovatii eksploziju čitavog vozila i smrt posade.

Ako tenk udari u minu ili ga pogodi projektil ili FPV dron, zapovednik će posadi narediti da napusti vozilo, a samo nekoliko sekundi može značiti razliku između života i smrti. Razumljivo je da se posade udaljuju što je brže moguće i ostavljaju poklopce otvorenima iza sebe.

Dodatni problem je prisutnost većeg broja FPV dronova koji napadaju preživele članove posade.

Mrežice za komarce

Otvoreni poklopci Ruse koštaju pravo bogatstvo u opremi. Šta bi se dogodilo da se posadama naredi zatvaranje poklopaca pod pretnjom ozbiljnih kazni?

Čak i ako se neki tenkisti sete te naredbe u žaru borbe i odluče da rizikuju svoje živote kako bi je sproveli, svaki tenk ima tri člana posade, a svaki od njih beži kroz vlastiti otvor. U slučaju tenka T-90M, čini se kako su dva od tri poklopca bila zatvorena, ali poklopac zapovednika ostao je otvoren. Potreban je samo jedan otvoreni poklopac da granata obavi svoj posao.

Jednostavno rešenje je lagana žičana mreža iznad poklopca, nešto poput mrežice za komarce. Ona bi omogućavala dotok svežeg vazduha, a bilo bi je jednostavno otvarati i zatvarati. Dve zaštite načinjene od, kako se čini, žičane ograde, štite poklopce zapovednika i jednog tenkiste. Ipak, zapovednik nije spustio zaštitu pri izlasku iz tenka, što je ponovo dovelo do uništenja tenka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter