Izvor: Alo
31.07.2024 u 08:17
0

LIHTMAN: „To ima mešovit rezultat, Bajdenovo povlačenje, i pretpostavljena nominacija Harisove“

Prognozer poznat kao "Nostradamus predsedničkih izbora" pogodio je gotovo svakog pobednika izbora u SAD od 1984. godine

Profesor Alan Lihtman s Američkog univerziteta tačno je predvideo pobednika skoro svakih predsedničkih izbora od ponovnog izbora predsednika Regana 1984. godine, piše Daily Mail.

LIDER PALESTINSKOG HAMASA UBIJEN!

Lihtman je ažurirao svoj komplikovani model predviđanja kako bi odrazio odustajanje predsednika Džoa Bajdena iz trke i da potpredsednica Kamala Haris postane pretpostavljeni kandidat Demokratske stranke.

Na osnovu njegovog modela koji uključuje trinaest faktora, ili „ključeva“ kako ih naziva, Haris je trenutno na putu ka pobedi sa manje od 100 dana do dana izbora.

Lihtmanov model meri faktore u odnosu na stranku koja je trenutno u Beloj kući, a to su u ovom trenutku demokrate.

Rekao je da će svoju zvaničnu prognozu za izbore dati sledećeg meseca, ali Haris ima većinu njegovih ključeva koji idu u njenu korist da pobedi.

„Planiram da dam svoju zvaničnu prognozu u avgustu nakon konvencije demokrata“, napisao je Lihtman na X. „Pogledajte moju procenu ispod na 13 Keys Tracker o tome gde se ključevi trenutno nalaze.“

Faktori koji daju prednost Harisovoj uključuju to što se nije suočila sa protivnikom na primarnim izborima, dosad nije bilo pretnje od treće strane kandidata, a ekonomija je jaka na kratkoročno i dugoročno.

Sa prelaskom na Harisovu, Bela kuća nije napravila veliku promenu u politici, a potpredsednica se ne suočava sa skandalom ili velikim društvenim nemirima.

Lihtman je napomenuo da su demokrate sa prelaskom sa Bajdena na Harisovi kao pretpostavljenog kandidata prošle nedelje izgubile jednu prednost: faktor aktuelnog predsednika.

Sa Harisovom i Trampom koji se suočavaju, profesor smatra da je ova trka sada u suštini otvorena.

Ali je napomenuo da su demokrate uspele da spreče neke dodatne posledice svojim preuređenjem, pri čemu se stranka pretežno okupila oko Harisove, umesto da započne haotične otvorene primarne izbore ili da drugi predsednički kandidati uđu u trku u ovoj kasnoj fazi.

„Još nisam dao konačnu prognozu. Rekao sam da ću je dati nakon konvencije demokrata“, rekao je Lihtman za C-SPAN.

„Ali mesecima govorim, i nastavljam da pričam da bi mnogo toga moralo poći po zlu da demokrate izgube“, dodao je. „To se može desiti, ali mnogo toga bi moralo da se promeni.“

Lihtman je takođe rekao da bi nova energija koju je unela kampanja Harisove mogla imati pozitivan efekat na nekoliko ključeva za nju, uključujući smanjenje broja ljudi koji glasaju za kandidata treće strane Roberta Kenedija Mlađeg i moglo bi dodatno da uspori društvene nemire.

„To ima mešovit rezultat, Bajdenovo povlačenje, i pretpostavljena nominacija Harisove“, rekao je. „Ali to ne menja fundamentalno moju procenu da bi mnogo toga moralo poći po zlu da demokrate izgube.“

Lihtmanova prognoza dolazi dok ankete pokazuju da predsednička trka ostaje izuzetno tesna sa Harisovom na vrhu liste kandidata.

Prosečno stanje u poslednjim anketama pokazuje da Tramp vodi sa manje od dva poena, prema Real Clear Politics.

Što se tiče anketa iz ključnih država, sada postoji tesna trka između Trampa i Harisove, pošto Bajden više nije na listi demokrata.

Ali poslednje ankete pokazuju da je došlo do porasta entuzijazma među demokratama, kako je napomenuo Lihtman. Otkako je postala pretpostavljena predsednička kandidatkinja, podrška Harisovoj je takođe porasla u poslednjim danima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter