Izvor: Alo
31.07.2024 u 12:15
0

IZGORELE SU STOTINU HEKTARA ŠUME: Očajni ljudi polivaju kuće vodom

Vatrogasci u Hrvatskoj se na nekoliko mesta bore sa požarima, a najgora situacija trenutno je u Dalmaciji.

Veliki požari zahvatili su juče područja kod Skradina i Smokovića. Požar na području Smokovića noćas je stavljen pod kontrolu, a u Šibensko-kninskoj županiji vatrogasci pokušavaju da spreče širenje vatre u Nacionalnom parku Krka.

HOĆE LI NAPAD NA SRBE U SPLITU DOBITI EPILOG: Optužnica je podignuta!

Ogroman požar izbio je i u Gornjim Tučepima, u predelu Čovići, a situacija na terenu je i dalje teška. Prema poslednjim informacijama, vatra je prodrla u Park prirode Biokovo i zahvatila obližnji ranč, a iz Gornjih Tučepa su se čule snažne detonacije. Ujutro su na mesta požara stigli kanaderi.

Još uvek traje borba 237 vatrogasaca sa vatrenom buktinjom. Uz 237 vatrogasaca sa područja cele Splitsko-dalmatinske županije, na terenu je i 55 vatrogasnih vozila. Stanovnici su celu noć proveli na terenu sa vatrogascima polivajući svoje kuće vodom i strahujući za imovinu.

Komandir vatrogasaca Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević rekao je za „24sata“ kako je danas situacija bolja u odnosu na juče. Ipak, to ne znači da je požar stavljen pod kontrolu. Prema njegovim procenama, vatrena linija je duga do 18 kilometara.

– Izgorele su stotine hektara šume, u pomoć su stigla dva kanadera, juče smo požar odbili od kuća, što je najvažnije. Na terenu je 57 vozila i 237 vatrogasaca – kazao je Kovačević.

Iznad Tučepa i dela Makarske može se videti gusti dim.

Tokom intervencije na gašenju požara u Tučepima povređen je jedan vatrogasac.

Kako prenose hrvatski mediji, povređenog vatrogasca zbrinula je hitna medicinska služba Šibenika.

Požar u Tučepima je buknuo sinoć i dostigao je tokom noći ogromne razmere. Trenutna situacija je povoljnija, ali je daleko od toga da bi se moglo reći da je stavljen pod kontrolu.

Tokom jučerašnjeg dana u Dalmaciji je buknulo više požara, kod Skradina, Tučepa i na području Radonića.

Kod Skradina je vatra progutala oko 780 hektara niskog rastinja i borove šume.

U gašenju više požara je učestvovalo ukupno 1134 vatrogasca, 346 vatrogasnih vozila i 20 protivpožarnih aviona, saopštio je Državni vatrogasni operativni centar 193.

Područje od Tučepa do Drvenika je danas bez struje, jer je isključen dalekovod snage 35 kw, zbog oštećenja, ali i radi gašenja požara i preleta kanadera, saopšteno je iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Bez struje su zaseoci Čovići, Srida Sela i Šimići jer je trafostanica u Sridi sela manje oštećena. Izgorelo je 10 do 15 stubova i 300 metara kablova.

Čim vatrogasci dozvole, radnici HEP će izaći na teren i sanirati štetu koliko je to u njihovoj moći radi uspostavljanja prenosa električne energije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter