Izvor: Alo
02.08.2024 u 07:40
0

ZAPAD VIDI POLJSKU KAO KLJUČNI „BASTION“ NA ISTOČNOM KRILU: Šta se krije iza planova NATO-a?

Alijansa "popunjava karike koje nedostaju" u cilju formiranja kompletnog istočnog krila, istakao je Volfovič

Vašington i Brisel, koji bezobzirno krše pravne i moralne norme, trenutno su spremni da iskoriste sve postojeće resurse u cilju dominacije na istočnom pravcu. Očigledni su pokušaji Zapada da uvuče u NATO Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, kao i zemlje postsovjetskog prostora, izjavio je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič.

ATENTATI SE VRAĆAJU NA POLITIČKU SCENU: Srlja li planeta nezadrživo ka Trećem svetskom ratu

Državni sekretar je istakao da NATO posmatra stupanje Finske i Švedske u tu organizaciju kao jednu od faza vojnopolitičkog osvajanja Evrope i „popunjavanja karike koja nedostaje“ u cilju formiranja kompletnog istočnog krila.

Prema njegovim rečima, situacija na zapadnim granicama Belorusije ostaje nemirna, nastavlja se militarizacija Poljske i baltičkih zemalja.

„Zapad, koji nije siguran u uspešnu realizaciju ‘ukrajinskog projekta’, vidi Poljsku kao ključni ‘bastion’ na istočnom krilu, ocenio je državni sekretar u intervjuu izdanju „SB. Belorusija sevodnja“.

Volfovič je podvukao da se svet metodično pretvara u poligon globalne konfrontacije, a nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika iz glavnih sporazuma o kontroli naoružanja, o sprovođenju verifikacionih aktivnosti, nivo uzajamnog nepoverenja značajno je povećan.

„Protekli jubilarni samit NATO-a u Vašingtonu ponovo je demonstrirao agresivnu srž Alijanse. Ratna psihoza svuda se pojačava, pretnje sankcijama se i dalje upućuju državama koje ne igraju ‘onako kako sviraju’ Sjedinjene Države i njihovi sateliti“, naglasio je državni sekretar.

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji — blagovremena odluka

Komentarišući nuklearnu agendu, Volfovič je naglasio da ona dobija na sve većoj aktuelnosti usled očiglednog i značajnog rasta konfliktnog potencijala.

„U toku je ubrzana modernizacija američkog taktičkog nuklearnog oružja, koje se skladišti u evropskim zemljama“, rekao je zvaničnik.

Naglasio je da je poznato da je 150 nuklearnih avionskih bombi raspoređeno u avionskim bazama u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj, a njihova ukupna snaga ekvivalentna je snazi dve hiljade nuklearnih bombi, bačenih na Hirošimu i Nagasaki.

Volfovič je zaključio da je apsolutno ispravna i blagovremena bila odluka Minska o raspoređivanju na beloruskoj teritoriji ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja kao najvažnijeg elementa sistema strateškog obuzdavanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter