Izvor: SPUTNIK
07.08.2024 u 10:23
0

PRVI PUT NA ČELU MEKSIKA SE NALAZI ŽENA: Putin pozvan na inauguraciju

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu upućen je poziv na inauguraciju novog lidera Meksika Klaudije Šejnbaum, koja će se održati 1. oktobra, piše list „Izvestija“, pozivajući se na ambasade dve zemlje.

Kako je pojasnilo diplomatsko predstavništvo, Putin još nije odlučio da li će sam učestvovati na ceremoniji ili će u njegovo ime poslati drugog visokog zvaničnika.
Klaudija Šejnbaum je na izborima učestvovala kao kandidat vladajuće partije Morena (Nacionalni pokret obnove). Ona je ostvarila ubedljivu pobedu sa gotovo duplo više osvojenih glasova od njenog rivala, opozicionog kandidata Sočitl Galvez.
Putin je čestitao novom lideru na pobedi na predsedničkim izborima u Meksiku, održanim u junu. On je tu zemlju nazvao tradicionalno prijateljskim partnerom Rusije u regionu Latinske Amerike.
Šejnbaumova je prva žena predsednik u istoriji zemlje. Rođena je u Meksiko Sitiju u sekularnoj jevrejskoj porodici. Po obrazovanju je fizičar, sa doktoratom iz energetike. 2007. godine je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog rada u Međuvladinoj ekspertskoj grupi UN za klimatske promene. Ona je 2018. godine izabrana za gradonačelnika Meksiko Sitija.
Vodila je kampanju na nastavku političkog kursa koji je proteklih šest godina uspostavio njen politički mentor, odlazeći predsednik Andres Manuel Lopes Obrador.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter