Izvor: Kurir
14.08.2024 u 19:54
0

MENTALNA SNAGA NOVAKA ĐOKOVIĆA JE NENADMAŠNA: Zahvaljujući odrastanju u Srbiji, najbolji je

Da ste odrasli u Srbiji razumeli biste! Zbog te veštine moj mozak mnogo bolje radi!

Najbolji teniser u istoriji Novak Đoković ispunio je svoj san i osvojio toliko željeno olimpijsko zlato.

Đoković je po ko zna koji put u karijeri pokazao mentalnu snagu kada je najpotrebnije, a i sam je mnogo puta govorio o tome.

“Pritisak je privilegija. Bez pritiska ne bi bilo ni profesionalnog sporta. Ako želiš da budeš najbolji, bolje ti je da počneš da učiš kako da se nosiš sa tim pritiskom. I kako da izdržiš teške momente.

Đoković je još 2013. u svojoj knjizi „Servis za pobedu“ otkrio da mu mentalni trening oduzima oko 15 minuta vremena svakog dana i da je podjednako važan kao i onaj fizički.

„Uspeo sam da razvijem mehanizam uz pomoć kojeg se borim protiv sve te buke i na terenu i van terena. Borim se protiv toga tako da mi to ne remeti koncentraciju. Imam osećaj da posedujem dovoljno iskustva, da znam sebe i znam kako treba da izađem na teren i da igram svoj najbolji tenis”, rekao je Novak Đoković 2021. godine i dodao pričajući o borbi sa pritiskom:

“Niko se ne rađa sa takvim sposobnostima. Sve to dođe vremenom”.

Svestan je koliku mu to prednost donosi.

„Zbog te veštine moj mozak funkcioniše mnogo bolje i to automatski. Pre mi se dešavalo da se zaledim svaki put kada napravim grešku. Sada kada serviram ili igram bekhend još uvek imam bljeskove sumnje u sebe, ali znam kako da se nosim sa tim“, istakao je Novak koji je o važnoj temi rekao i ovo: „Prestao sam da razmišljam previše o tome šta bi se moglo dogoditi i oslanjao se na svoju fizičku i mentalnu snagu da odigram prave udarce u pravo vreme“.

Veliki odjek imala je i njegova rečenica iz 2022. nakon što se plasirao u polufinale turnira u Astani:

„Od detinjstva potiče mentalna snaga. Odrastati u Srbiji, da ste odrasli u Srbiji razumeli biste“, aludirao je na teško vreme u našoj zemlji koje je pratilo njegovo detinjstvo i bombardovdanje.

Takve okolnosti i prepreke dodatno su ga ojačali i posto je ono što jeste, najveći teniser i jedan od najjvećih sportista u istoriji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter