Izvor: Novosti
16.08.2024 u 13:36
0

U SRBIJI NE TREBA PANIČITI ZBOG MAJMUNSKIH BOGINJA: Prvi slučaj u Evropi zabeležen je u Švedskoj

Ovogodišnja situacija sa majmunskim boginjama razlikuje se od prethodnih godina po tome što je u pitanju novi soj tog virusa, a koji se prenosi isto kao i druge boginje, odnosno kontaktom i govorom, rekao je danas virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler.

On je napomenuo da su teške kliničke slike i smrtni ishodi karakteristični za zemlje sa slabo razvijenim zdravstvenim sistemima u kojima nemaju načine da adekvatno leče pacijente.

– Proglašavanjem širenja majmunskih boginja u Kongu i drugde po afričkom kontinentu za  globalnu opasnost, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) želi da privuče pažnju svetske stručne na javnosti na deo Afrike gde smrtnost ide i do 11 odsto. Cilj im je da se ulože sredstva u istraživanje i način kako to da se spreči –  istakao je Šekler.

Poručuje da nema razloga za paniku u Srbiji. Prema njegovim rečima, lečenje majmunskih boginja odvija se putem lečenja simptoma, odnosno, organizam se suportivnom terapijom sam bori sa virusom.

– Pokazalo se da vakcine protiv običnih boginja štite i protiv majmunskih. Takođe, savetuje se dobra ishrana, mirovanje, snižavanje temperature i uzimanje lekova protiv bolova, kao i vitamina – kaže Šekler.

Pojašnjava da je virus poznat od 50-ih i 60-ih godina, a najviše se prošoirio 70ih u Kongu, i tada su prvi slučajevi infekcija zabeleženi kod ljudi, pre toga kod majmuna.

 Ova sadašnja situacija je neobična samo zato što je, za razliku od prošle i pretprošle godine kada je bio aktuelni soj ‘klade2’, koji je izazivao mnogo blaže simptome i kada su virus dobijali, uglavnom homoseksualci, u preko 2/3 slučajeva, ove godine je preovladavla ‘klada1’ soj virusa i u Africi je mnogo veći procenat smrtnosti – rekao je on.

Upitan za situaciju sa virurom kovid19 u Srbiji, Šekler poručuje da je broj novozaraženih i dalje daleko ispod i približne brojke kakva je bila pre nekoliko godina.

– Taj skok koji sada imamo je normalan u fazama ljudske aktivnosti kada je mnogo više putovanja, kada je više kontakta i razmene stanovništva i mešanja populacija. Sasvim uobičajeno, tako je bilo i za vreme pandemije da se bolest na iznenađenje mnogih širila i u vreme letnjih dana. Virus se prilagodio, kao što sam i govorio, desilo se ono što priroda virusa traži, a to je da je zaraznost virusa porasla a patogenost opala. On se sve više prilagođava čoveku i čovek njemu, a i dalje je omikron aktuelan koji ne izaziva teže oblike – zaključio je Šekler.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter