Izvor: Magazin, Politika
17.08.2024 u 16:28
0

OPASNOSTI KETO DIJETE: Da li je ovakav način ishrane vredan rizika

Da li je ketoza vredna rizika? Mršavljenje po ceni srčanog udara

Keto dijeta je efikasna, topi masne naslege, ali svakoga ko je drži izlaže riziku od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i bolesti iritabilnog creva.

 

Ovo je zaključak studije koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Bat u Velikoj Britaniji. Tim je posmatrao zdrave odrasle osobe koje su primenjivale jednu od tri dijete tokom 4 do 12 nedelja: keto dijetu sa malo ugljenih hidrata, dijetu sa malo šećera ili dijeta sa umerenim unosom šećera i ugljenih hidrata. Otkrili su da keto dijeta povećava holesterol, smanjuje dobre crevne bakterije i smanjuje sposobnost tela da toleriše šećere, prebacujući izvor energije tela sa glukoze na masti. I dijeta sa niskim sadržajem šećera i keto dijeta doveli su do gubitka masti bez uticaja na nivo fizičke aktivnosti ljudi, pa se čini da je ljudima koji se nadaju da će smršati bolje da iz ishrane izbace šećere, a ne ugljene hidrate.

„Ketogena dijeta je efikasna za gubitak masti, ali dolazi sa različitim metaboličkim i mikrobiomskim efektima koji možda ne odgovaraju svima”, objašnjava fiziolog Dilan Tompson koji ističe da nasuprot tome, ograničenje šećera vodi ka gubitku masti bez očiglednih negativnih uticaja na zdravlje.

Do četvrte nedelje keto dijete, izgled crevnih mikroba učesnika se promenila, uz ogromno smanjenje relativne količine bifidobakterije, a činjenica da je ova promena u crevnom ekosistemu opstala u dvanaestoj nedelji keto dijete je dokaz da ishrana može da izazove ovaj unutrašnji haos. Efekat keto dijete na holesterol je posebno zabrinjavao istraživače, dok su učesnici na dijeti sa niskim sadržajem šećera zapravo smanjili ukupne koncentracije holesterola do kraja ispitivanja.

„Uprkos smanjenju masnih naslaga keto dijeta je povećala nivoe nepovoljnih masti u krvi učesnika”, kaže nutricionista Aron Hengist koja kaže da ova dijeta ako se drži godinama može da ostavi dugoročne zdravstvene implikacije kao što je povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Ljudi na keto dijeti imali su povećan nivo enzima PDK4 što se takođe vidi kod dijabetesa tipa 2. Dijeta je takođe smanjila nivoe enzima AMPK i proteina GLUT4, koji igraju važnu ulogu u metabolizmu glukoze, piše Science Alert.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter