Izvor: SPUTNIK
20.08.2024 u 10:43
0

ODBRANA PUCA: Napadom na Kursku oblast Kijev oslabio položaje u Donbasu

Kijev je u Kursku oblast prebacio svoje „oskudne resurse“, što je omogućilo Oružanim snagama Rusije da napreduju u Donbasu, piše list „Fajnenšel tajms“.

Kako se navodi, Ukrajina je prebacila u Kursku oblast „preko 10.000 vojnika, uključujući mnoge iz elitnih vazdušno-desantnih snaga i mehanizovanih brigada“. Oni su povučeni iz DNR i Harkovske oblasti gde se, prema navodima zvaničnika, „vode najžešće borbe“. Kako list navodi, ruska vojska probija ukrajinsku odbranu i približava se potpunom oslobađanju DNR.

Nekoliko dana pre napada na Kursku oblast, ukrajinska odbrana u DNR je pucala, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik, upoznat sa vojnim operacijama. Ruske snage su ostvarile taktički uspeh u DNR, a ako se situacija ne promeni, moguće je da nastavi sa napredovanjem, navodi se u tekstu.
Pošto je Ukrajina prebacila veći deo svojih rezervi u Kursku oblast, moraće da uloži sve napore da popuni rupe u odbrani i da se suprotstavi različitim ruskim pretnjama, rekao je poljski analitičar Konrad Muzika.
„Rusija nema problema sa mobilizacijom, dok se Ukrajina i dalje suočava sa poteškoćama kada je reč o broju vojnika, potrebnom za održavanje i izvođenje operacija u Donjecku“, rekao je on za „Fajnenšel tajms“.
Dana 6. avgusta u 5.30 časova jedinice Oružanih snaga Ukrajine prešle su u ofanzivu sa ciljem zauzimanja teritorije Kurske oblasti. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane 19. avgusta, tokom borbi na Kurskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su do 3,8 hiljada vojnika i 54 tenka. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim izvršio provokaciju i da se pucalo neselektivno, uključujući i civilne ciljeve. Putin je istakao da će neprijatelj dobiti dostojan odgovor i da će svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biti ostvareni.
U Kurskoj, kao i u Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti, na snazi je režim kontraterorističke operacije, kako bi se osigurala bezbednost građana.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter