Izvor:
22.08.2024 u 19:46
0

ZAŠTO SU DIREKTOR CIA I ZVANIČNIK NATO ISTOG DANAU BEOGRADU: Susret pod velom misterije

U Beogradu su juče, istog dana, boravile dve veoma važne svetske figure – Vilijam Berns, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Boris Ruge, pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku.

Dozu još veće ozbiljnosti daje i činjenica da se sve odigrava u vreme koje nije uobičajeno za takve posete, usred avgusta, a analitičari su tim povodom saglasni: smatraju da je u pitanju slanje poruke svim akterima koji su važni za stabilnost regiona.

Berns, koji je svakako intrigantniji gost, je balkansku rutu započeo je posetom Sarajevu, odakle je stigao pravo za Beograd. Domaćin mu je, nezvanično, bila Bezbednosno-informativna agencija (BIA) na čijem je čelu Vladimir Orlić.

Govoreći o tome, Igor Novaković, politikolog i direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove kaže da je posredi slanje poruke vezane za bezbednost na Zapadnom Balkanu.

– Situacija je prilično izazovna, pre svega u BiH gde je interna politička igra dovedena praktično do besmisla, i maltene potpune blokade rada institucija. S druge strane, tu je pitanje bezbednosti na Kosovu, pre svega na severu. Takođe, ne može se reći da je i Severna Makedonija naročito stabilna – kaže Novaković.

U svemu tome, Srbija je najbitniji regionalni igrač, koji pritom nije u NATO, dodaje on.

– A ne bih se začudio da je tema i međunarodni organizovani kriminal, pošto su kriminalni lanci na Zapadnom Balkanu sve značajniji igrač u švercu narkotika – kaže Novaković.

Ovakve posete se mogu nabrojati na prste

Dolazak Bernsa nije javno najavljen, što nije neuobičajeno, ali jeste činjenica da se događa u vreme zatišja. Na to u kazuje i Bojan Klačar, politikolog, koji kaže da se na prste jedne ruke mogu nabrojati posete prvog čoveka CIA Beogradu.

– Važna je i njegova biografija, a iz nje se vidi da je Berns neko ko ima veoma jaku političku i diplomatsku pozadinu i da je ovo poseta sa veoma jakom diplomatskom i političkom komponentom – ističe Klačar.

Kako kaže, dve poruke se mogu iz nje izvući:

  • Iz faze u kojoj su odnosi BIA i CIA bili u stagnaciji prelazi se u fazu saradnje
  • Fokus je na Bosni i Hercegovini

– To ne znači da je slučajno svratio u Srbiju, sasvim sigurno su teme bile i sve ono što čini srpsko – kosovsku dinamiku, poput otvaranje mosta na Ibru, Banjske – ističe Klačar.

(Ne)uobičajena poseta

Već danas Bernsov avion je, kako prenosi sajt Radio slobodna Evropa (RSE), viđen na aerodromu u Prištini. Snimljena je i kolona automobila koja je krenula iz VIP zone aerodroma prema Prištini, u pratnji automobila kosovske policije.

I Predrag Petrović, direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ocenjuje da ova poseta nije uobičajena, imajući u vidu da je reč o direktoru najmoćnije obaveštajne službe na svetu koji dolazi u dve male balkanske zemlje.

– S druge strane, ovo je i razumljivo, s obzirom da se Balkan nalazi među mogućim problematičnim tačkama. Konkretno, to su Kosovo i Bosna i Hercegovina – kaže Petrović.

On podseća na godišnju procenu pretnji koju američka obaveštajna zajednica izdaje i da se tu se za 2024. godinu pominju Bosna i Kosovo.

– Eksplicitno su pomenuti i Milorad Dodik i njegove secesionističke težnje. S obzirom da su njegove izjave o otcepljivanju Republike Srpske od BiH bile učestale u poslednje vreme, razumljivo je da Amerika reaguje na ovaj način

Ko je Berns?

Nekadašnji diplomata i bivši ambasador Jordanu i Rusiji, Berns je centralna figura u administracije američkog predsednika Džoa Bajdena jer je i član Predsedničkog kabineta Bele kuće. Bajden ga je imenovao na poziciju direktora Centralne obaveštajne agencije SAD u januaru 2021. godine

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu La Salle, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Oksford

Berns je stupio u diplomatsku službu 1982. i bio je zamenik državnog sekretara od 2011. do 2014, a pre toga podsekretar za politička pitanja od 2008. do 2011. Bio je izvršni sekretar Stejt departmenta i specijalni pomoćnik državnih sekretara Kristofera Vorena i Medlin Olbrajt, ministar-savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Moskvi.

Vodio je pregovore koji su doveli do Iranskog nuklearnog dogovora, a o Bernsovom boravku u Moskvi se priča da je „bio period kada su se odnosi značajno pogoršavali, ali su ga ruske vlasti lično poštovale kao vrhunskog profesionalnog diplomatu“. U medijima je hvaljen i kao „tajno diplomatsko oružje“ raspoređeno protiv nekih od najtežih spoljnopolitičkih izazova SAD.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter