Izvor: Sputnik
24.08.2024 u 16:39
0

MINISTARSTVO: U Srbiji ne postoji zakonski okvir za skladištenje nuklearnog otpada iz EU

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da u Srbiji ne postoji zakonski okvir, niti postoji odgovarajuća infrastruktura koji bi omogućili skladištenje nuklearnog otpada iz EU u Srbiji.

Kako se naglašava, članom četiri Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti zabranjen je uvoz radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla na teritoriju Srbije.

„Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i u skladu sa procesom evropskih integracija svi zakoni i podzakonska akta su usklađeni ili će biti usklađeni u tranzicionom periodu sa direktivama EU“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da Srbija transponuje EU direktive u oblasti energetike i životne sredine i dodatno naša zemlja je potpisnica Sofijske deklaracije, ugovora o Energetskoj zajednici gde je jedna od ugovornih strana i EU, kao i Pariskog sporazuma, kojim smo se obavezali da uskladimo svoje politike sa evropskim ciljevima.
„Sve kompanije koje posluju u Srbiji su u obavezi da poštuju zakonsku regulativu Srbije, koja je podsećamo u procesu pregovora o članstvu u EU. Krajem marta 2024. Evropski Parlament i Evropski Savet usvojili su izmenu procedura i kontrolnih mera za transport otpada, koje ima za cilj između ostalog, da EU ne izvozi svoje ekološke izazove u druge zemlje“, dodaje se.
Resorno ministarstvo ističe da će usvojene mere o izvozu otpada postaviti standard u prevenciji ekoloških i javnozdravstvenih problema u trećim zemljama koji su izazvani neodrživim upravljanjem otpadom koji je generisan izvan njih.
Ova uredba će, kako se navodi, isključivo dozvoliti izvoz otpada generisanim u EU u zemlje koje nisu članice OECD-a ako te zemlje obaveste Komisiju da su voljne uvesti taj otpad i imaju sposobnost da održivo njime upravljaju.
„Uzgred, Direktiva Evropskog Saveta 2006/117/Euratom od 20. novembra 2006. o nadzoru i kontroli pošiljki radioaktivnog otpada i istrošenog goriva, zabranjuje izvoz radioaktivnog otpada u bilo koje zemlje koje nisu članice EU i koje ne mogu da upravljaju radioaktivnim otpadom“, piše u saopštenju.
Ministarstvo rudarstva i energetike podseća i na važnost vođenja dijaloga i informisane rasprave, zasnovane na činjenicama i apeluje na medije da provere informacije važne za bezbednost i zdravlje građana Srbije kod nadležnih institucija pre nego što ih objave.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter