Izvor: Politika
27.08.2024 u 13:01
0

NILSKI KONJI POSTALI PROBLEM: Nilski konji koje je za sobom ostavio Eskobar postali društveni problem

Bivši vođa kolumbijskog narko kartela Pablo Eskobar bio je poznat po tome što je posedovao egzotične životinje

Bivši vođa kolumbijskog narko kartela Pablo Eskobar bio je poznat po tome što je posedovao egzotične životinje, ali su sada nilski konji koje je imao počeli da predstavljaju problem za Kolumbiju zbog nekontrolisanog razmnožavanja.

MAČKE SU GOLICLJIVE I OSETLJIVE NA DODIR: Ali svaka mačka reaguje drugačije

Eskobar je nilske konje držao na svom imanju kod grada Doradal, prenosi Gardijan, a nakon što ga je kolumbijska policija ubila 1993. godine, Vlada je konfiskovala imanje i većinu životinja preselila u lokalne zoo vrtove, prenosi Gardijan.

Nekoliko preostalih nilskih konja počeli su nakon toga da prave probleme jer su počeli da se nekontrolisano razmnožavaju pa danas niko tačno ne zna koliko ih ima u reci Magdalena, najdužoj u Kolumbiji, i okolnim pritokama i jezerima.

Zvanični podaci s kraja prošle godine govore o 169 životinja, dok zvaničnik lokalne Uprave za biodiverzitet kaže da bi moglo da ih bude i više od 200.

Kolumbijski biolozi su nedavno predvideli da bi do 2040., ako se ništa ne preduzme, njihov broj mogao da dostigne 1.400 jedinki.

Nilski konji se smatraju opasnim životinjama, jer u Africi godišnje usmrte oko 500 ljudi.

Incidenti su postali učestali i u Kolumbiji, gde nilski konji sve češće napadaju farmere i uništavaju useve.

Vlasti su pokušale sa raznim metodama, uključujući ubijanje ovih životinja, ali pošto je to naišlo na proteste aktivista, traže se druga rešenja.

Jedan od metoda koji je isproban je i hemijska kastracija, iako i taj postupak može da bude rizičan i skup.

Kolumbijske vlasti navele su da će se taj projekat kastracije nastaviti, kao i pokušaji da se neki nilski konji udome u zoo vrtovima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter