Izvor: Blic
28.08.2024 u 10:49
0

NOVA OPTUŽNICA PROTIV TRAMPA: Traži da bude odbačena

Donald Tramp, bivši američki predsednik i republikanski kandidat na novembarskim izborima za Belu kuću, reagovao je na novu optužnicu koja je podignuta protiv njega zbog nastojanja da preinači rezultat predsedničkih izbora 2020. godine.

NBC njuz prenosi da je Tramp u nizu postova na društvenim mrežama novu optužnicu nazvao „šokantnom“ i ocenio da je ona „direktan napad na demokratiju“.

– U ovom procesu se pominje „zavera sa ciljem opstrukcije predsedničkih izbora 2020“, a zapravo su oni ti koji opstruišu izbore, a ne ja.

Američka televizija navodi da je Trampov predizborni štab u roku od dva sata od podizanja nove optužnice poslao mejl njegovim pristalicama u kojem se traži da „stanu uz Trampa“ i doniraju još novca za njegovu kampanju zbog ovakvog razvoja situacije.

NBC njuz objašnjava da su tačke optužnice iste kao i u slučaju prve koja je u vezi sa nastojanjem da preinači rezultat predsedničkih izbora 2020. ranije podignuta protiv njega, ali da su neki od dokaza uklonjeni u skladu sa presudom Vrhovnog suda SAD.

BBC navodi da je Tramp u poruci na njegovoj društvenoj mreži Trut napisao da je nova optužnica „pokušaj da se vaskrsne ‘mrtvi’ lov na veštice“, kao i da je njen cilj da „odvuče pažnju američkom narodu“ od izbora.

JOŠ JEDAN NAPAD NA GAZU: Poginulo najmanje 18 ljudi
Zatražio da nova optužnica bude odbačena

On je zatražio da nova optužnica, koja ima 36 strana umesto ranijih 45, bude „ODMAH odbačena“, koristeći velika slova kako ima običaj u važnim postovima.

Specijalni tužilac Džek Smit juče je podneo novu optužnicu protiv Trampa u kojoj je uzeta u obzir presuda Vrhovnog suda da bivši predsednici imaju široki imunitet od krivičnog gonjenja.

Glas Amerike prenosi navode Rojtersa da su tužioci u izmenjenoj optužnici usredsređeni na Trampovu ulogu kao predsedničkog kandidata u periodu obuhvaćenom optužbama, a ne kao predsednika.

Vrhovni sud je 1. jula presudio da Trampne može da bude krivično gonjen za poteze koji potpadaju pod predsednička ustavna ovlašćenja.

Izmenjena optužnica više ne sadrži optužbe da je Tramp pokušavao da izvrši pritisak na Ministarstvo pravosuđa u okviru napora da poništi svoj izborni poraz.

Zadržane su optužbe da je Tramp vršio pritisak na tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa da tokom predsedavanja procesom potvrde izbora u Kongresu, odbaci elektorske glasove iz ključnih država u kojima je Tramp izgubio.

Sudija okružnog suda u Vašingtonu bi narednih nedelja trebalo da odluči koji aspekti nove optužnice moraju da budu odbačeni posle odluke Vrhovnog suda.

Tramp je u maju, na suđenju u Njujorku, proglašen krivim za falsifikovanje dokumenata da bi prikrio isplate jednoj porno zvezdi Stormi Danijels.

Kazna u tom slučaju bi trebalo da bude izrečena 18. septembra, mada je Tramp od sudije zatražio da to odloži do posle izbora.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar