Izvor: ZDRAVLJE.KURIR
29.08.2024 u 10:01
0

TRI IDEALNE UŽINE ZA ONE SA INSULINSKOM REZISTENCIJOM: Pomažu varenje, kontrolu šećera i težine

Pravilan izbor užine može imati važnu ulogu u održavanju stabilnih nivoa energije tokom dana, posebno ako su odabrane pažljivo.

Određene zdrave grickalice, bogate proteinima, vlaknima i zdravim mastima, mogu pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i čak pomoći u preokretu otpornosti na insulin.

Ove namirnice sprečavaju skokove i padove šećera u krvi koji mogu dovesti do želje za hranom i prejedanja.

Uključivanje takvih obroka u vašu dnevnu rutinu može podržati metaboličko zdravlje, olakšati kontrolu težine i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Dijetetičarka i nutricionista Šarmela Devi G otkrila je tri takve užine.

CACIKI SALATA PO GRČKOM RECEPTU: Omiljena salata po originalnom grčkom receptu, samo zalogaj vas deli od mora

Svež sir sa voćem

Svež sir je značajan izvor proteina i doprinosi gubitku težine stimulišući osećaj sitosti. Ako uz sir poejdete i mal voća dodaćete užini važne vitamine, vlakna i antioksidante i samim tim biće hranljivija.

Ovaj kompletan duo ne samo da zadovoljava želju za slatkim, već i pomaže u kontroli težine svojom sposobnošću da obezbedi konstantnu energiju, stabilizuje nivo šećera u krvi i doprinosi uravnoteženoj i zadovoljavajućoj ishrani.

– Sveži sir je odličan izvor proteina. U kombinaciji sa voćem, daje izbalansiran desert jer sadrži u sebi proteine i vlakna. Pomešajte nemasni sveži sir sa voćem narezanim na kockice, kao što su ananas, bobičasto voće ili breskve. Dodajte malo cimeta ili meda za bolji ukus – kaže Devi.

Kaša sa voćem

Ova hranljiva užina obično sadrži različite sastojke bogate proteinima, kao što su grčki jogurt, proteinski prah i puter od orašastih plodova, u kombinaciji sa raznim voćem i zdravim dodacima kao što su granola i semenke. Glavni sastojci dodaju kremastu teksturu užini i doprinose osećaju sitosti, što kontroliše apetit i smanjuje ukupan unos kalorija.

Obilje hranljivih saastojaak u kaši zajedno sa proteinama čine je idealnim saveznikom ukoliko želite da smršate.

Proteini se sporije vare u poređenju sa ugljenim hidratima, što znači da se u telu sporije razlažu i apsorbuju. Ovo može pomoći u sprečavanju iznenadnih skokova šećera u krvi nakon obroka ili užine.

– Ove kaše mogu biti zadovoljavajući kraj obroka ili zdrave užine. Proteini pomažu da ostanete siti, a voće obezbeđuje hranljive materije i vlakna, što doprinosi zdravom varenju i gubitku težine. Pomešajte sastojke bogate proteinima, kao što su grčki jogurt ili merica proteinskog praha, sa smrznutim voćem, servirajte u činiji i dodajte isečeno voće, orašaste plodove ili semenke -zaključila je Devi

Indijski oraščići

Indijski oraščići su dobar izvor magnezijuma, minerala koji igra ključnu ulogu u metabolizmu glukoze i osetljivosti na insulin. Adekvatan unos magnezijuma može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi i smanjenju rizika od insulinske rezistencije. Tipična veličina porcije je oko otprilike 18 indijskih oraščića, što može pružiti zadovoljavajuću užinu bez prekomernih kalorija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar