Izvor: 24SEDAM
31.08.2024 u 08:16
0

POČINJE DRUGI UPISNI ROK NA FAKULTETE: Najviše mesta ostalo na jednom

Ukupno preostalo 3.781 mesto, 2.085 na budžetu i 1.696 samofinansirajućih

U prvom upisnom roku na fakultete Univerziteta u Beogradu upisalo se 11.522 studenta, 7.730 na budžet i 3.792 samofinasirajućih, dok je za drugi upisni rok na 26 fakulteta, koji je počeo danas, preostalo 3.781 mesto, 2.085 na budžetu i 1.696 samofinansirajućih.

Prijave, polaganje i upis

Prijava traje do kraja dana, a polaganje prijemnih ispita je najavljeno za 2. i 3. septembar, rok za objavljivanje preliminarnih rezultata je do 4. septembra, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je 9. septembar.

Upis je planiran do 12. septembra, a najkasnije 13. septembra fakulteti treba da dostave Univerzitetu broj upisanih studenata po studijskim programima i preostala slobodna mesta.

Prvog dana upisnog roka u Beogradu, potencijalni brucoši su najviše bili zainteresovani za smerove na:

1. Poljoprivrednom fakultetu
2. Biološkom fakultetu
3. Pravnom fakultetu
4. Geografskom fakultetu
5. Filološkom fakultetu
6. Veterinarskom fakultetu

Manje interesovanje je vladalo, prema prvim informacijama, za Rudarsko – geološki, Šumarski i Tehnološko – metalurški fakultet.

518 slobodnih mesta na Poljoprivrednom fakultetu

Na spisku slobodnih mesta na fakultetima posle prvog upisnog roka na Poljoprivrednom fakultetu ima mesta:

– Biljna proizvodnja: na budžetu 123 mesta samofinasirajući 13, moduli: Ratarstvo i povrtarstvo (budžet 52, samofinansirajući 5), Voćarstvo i vinogradarstvo (budžet 41, samofinasirajući 4),

– Hortikultura (budžet 18, samofinansirajući 2) i Upravljanje zemljištem i vodama (budžet 18, samofinansirajući 2)

– Agroekonomija: na budžetu 34, samofinansirajući 30

– Biotehnički i informacioni inženjering: na budžetu 4, samofinansirajući 8

– Zaštita životne sredine u proizvodnji hrane: na budžetu 19, samofinansirajući 8

– Zootehnika: na budžetu 39, samofinansirajući 8

– Prehrambena tehnologija: na budžetu 123, samofinansirajući 33

– Fitomedicina:  na budžetu 41, samofinansirajući 13

Za pripadnike romske nacionalne manjine u drugom upisnom krugu ima 5 slobodnih mesta, za lica sa invaliditetom 5 i za državljane Srbije koji su srednju školu završili u inostranstvu 6.

Uslovi za upis na Poljoprivredni fakultet

Кandidati na Poljoprivrednom fakultetu polažu prijemni ispit koji obuhvata programske sadržaje izučavane u srednjoj školi. Prijemni je isti za svaki smer što olakšava, jer je praksa pokazuje da neki kandidati konkurišu za dva smera i na kraju odaberu onaj na kom su na budžetu.

Polaže se se samo jedan od pet predmeta: sociologija, biologija, matematika, hemija ili fizika. Sve knjige su objavljene na sajtu fakulteta u PDF formatu.

Za drugi upisni rok mogu da konkurišu svi koji imaju srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i položen prijemni ispit.

Prilikom prijavljivanja kandidat se opredeljuje za jedan od ponuđenih studijskih programa.

Upis na željeni modul u okviru studijskog programa zavisi od mesta koje zauzme na jedinstvenoj rang listi tog studijskog programa.

– Nadam se da će odziv kandidata u drugom upisnom roku biti dobar i da će oni studijski programi na kojima je ostalo još malo slobodnih mesta biti popunjeni. Kandidati sada imaju dobru šansu da upišu željeni fakultet, jer je ostalo dovoljno i budžetskih i samofinansirajućih mesta na oko 70 studijskih programa. Neka još jednom razmisle kakve su im ambicije i sklonosti i pripreme se za uspešan upis u drugom roku – poručio je prorektor za nastavu Dejan Filipović.

On je istakao da je Univerzitet u potpunosti spreman za prijem nove generacije studenata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar