Izvor: politika
09.09.2024 u 11:37
0

KAKO SE ODUPRETI STARENJU: Istraživači kažu da treba više putovati

Najbolja odbrana od starenja mogla bi biti putovanja

Istraživači sa Univerziteta Edit Kauan veruju da bi putovanja mogla biti najbolji način da se čovek odupre preranom starenju. Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Journal of Travel Research“.

AKO HOĆETE DUŽE DA ŽIVITE OVO URADITE: Ovoliko dnevno treba da hodate

„Starenje, kao proces, je nepovratan. Iako se ne može zaustaviti, može se usporiti“, rekla je kandidatkinja za doktorske studije Univerziteta Edit Kauan -a, gospođa Fangli Hu.

Gospođa Hu je napomenula da pozitivna iskustva sa putovanja mogu poboljšati fizičko i mentalno zdravlje pojedinaca kroz izlaganje novim okruženjima, angažovanje u fizičkim aktivnostima i društvenoj interakciji i negovanje pozitivnih emocija. Ove potencijalne koristi su priznate kroz prakse velnes turizma, zdravstvenog i joga turizma, prenosi sajt „ecu.edu.au“.

Prema naučnicima, putovanja ne samo da pomažu da se „uspori” protok vremena, već i da se smanji nivo stresa. Pored toga, usled promene sredine menja se metabolička aktivnost turista i jača imuni sistem.

Aktivni načini putovanja popt pešačenjea, penjanja, hodanje i vožnje biciklom održavaju fizičku kondiciju i povećavaju efikasnost takozvanog „sistema protiv habanja“ tela – njegovu sposobnost da efikasno obnavlja organe i tkiva.

Pasivni turizam sa smirenijim programom utiče na normalizaciju psiho-emocionalnog stanja što takođe dovodi do manjeg habanja organa i tkiva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter