Izvor: 24SEDAM
11.09.2024 u 12:56
0

ZAVRŠENI SASTANCI DELEGACIJA IZRAELA I SRBIJE: Prethodno je održan tet-a-tet sastanak dva predsednika

Razgovor sa Hercogom o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini

Plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Države Izrael predvođenih predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Države Izrael Isakom Hercogom održan je u Palati Srbija, a u toku je obraćanje dva predsednika.

PREDSEDNIK IZRAELA U ZVANIČNOJ POSETI: Predsednici Vučić i Hercog se obraćaju medijima

Predsednik Vučić je rekao da Srbija i Izrael imaju veoma dobre odnose.

– Kakve odnose imate sa nekim uvek se vidi u teškim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, tokom najtežih godina Drugog svetskog rata, kao i pre, ali i danas, kada čini mi se to nije nimalo jednostavno – rekao je predsednik i dodao da u Beogradu i Srbiji ne postoje nikakvi izlivi antisemitizma.

– I vaši sportisti ovde igraju na domaćem terenu, osećaju se kao kod svoje kuće. Mi smo danas pričali o svim važnim pitanjima, o međusobnoj saradnji, i ono što smo dogovorili, a videćete posle i potpisivanje više sporazuma, za nas je od ogromnog značaja sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom – rekao je predsednik.

Istakao je da imamo ogroman prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih ekosistema i naučno-tehnološkoj saradnji, kao i u privrednoj saradnji.

– Imamo veliki broj izraelskih turista u Srbiji, a zahvalio sam predsedniku Izraela i na podršci koju imamo za EXPO. Istovremeno, obavestio sam ga i o svemu što se zbiva na Kosovu i Metohiji. Ne bih druge ljude uvlačio ono što je naš odnos prema situaciji u našoj zemlji. Ali i to je bila tema naravno – istakao je Vučić.

Dodaje da imaju jednu važnu zajedničku temu, a to je pokušaj spasavanja života Alona Ohela, dvojnog državljanina Srbije i Izraela, kog je oteo Hamas.

– Molio sam naše arapske prijatelje da se angažuju, ja sam pričao i sa njegovim roditeljima. To je mnogo teško, zahteva mnogo emocija. Tu je i njegova majka sa nama, i ona moli da se pomogne da tako jedan vredan život spasimo – istakao je predsednik.

Predsednik se posebno zahvalio predsedniku Izraela što jevrejska država nije podržala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

„Sinergija u inovacijama i trgovini“

Prethodno je održan tet-a-tet sastanak dva predsednika. U međuvremenu je počeo okrugli sto „Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela“, koji se organizuje u okviru zvanične posete predsednika Izraela Isaka Hercoga Beogradu, a direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić je istakao na otvaranju da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje od 121,3 miliona evra.

Skup organizuje Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa Ambasadom Izraela.

Doček uz najviše državne počasti

Prethodno je predsednik Srbije svečano dočekao ispred Palate Srbija predsednika Izraela Isaka Hercoga uz najviše državne počasti.

Izraelskom predsedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Izraela i Srbije

Pored Vučića, predsednika Izraela dočekali su ministri u Vladi Srbije – Siniša Mali, Marko Đurić, Dejan Ristić, Maja Popović kao i direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

Za 13 časova zakazan je sastanak Hercoga sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, dok će se u 15.50 sastati sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter