Izvor: Alo
18.09.2024 u 07:23
0

JSC: „Osuđujemo lansiranje projektila Severne Koreje i smatramo ga jasnom provokacijom koja ozbiljno ugrožava mir Korejskog poluostrva“

Severna Koreja ispalila je danas više balističkih projektila kratkog dometa ka svojoj istočnoj obali, saopštili su Južna Koreja i Japan, i to nekoliko dana nakon što je Pjongjang otkrio postrojenje za obogaćivanje uranijuma i obećao da će povećati svoj nuklearni arsenal, prenosi Rojters.

Rakete su poletele iz Kaečona, severno od Pjongjanga i letele su oko 400 kilometara, saopštio je Zajednički generalštab Južne Koreje (JSC), bez preciziranja koliko je projektila lansirano i gde su sleteli.

RASTE BROJ ŽRTAVA U LIBANU: Hezbolah najavio osvetu!

„Osuđujemo lansiranje projektila Severne Koreje i smatramo ga jasnom provokacijom koja ozbiljno ugrožava mir i stabilnost Korejskog poluostrva“, navodi se u saopštenju JSC. Otprilike 30 minuta nakon prvog obaveštenja o raketi, japanska obalska straža je saopštila da je Severna Koreja ispalila još jednu balističku raketu. Japanski ministar odbrane Minoru Kihara rekao je da je najmanje jedna od raketa pala u blizini istočne unutrašnje obale Severne Koreje i da se lansiranja „ne mogu tolerisati“.

Američka indo-pacifička komanda navela je na Iksu da je upoznata sa lansiranjima i da se konsultuje sa Seulom i Tokijem. Severna Koreja je prošlog četvrtka ispalila nekoliko balističkih projektila kratkog dometa, što je bilo prvo takvo lansiranje u proteklih više od dva meseca. SAD, Južna Koreja i Ukrajina optužile su Pjongjang da isporučuje rakete i projektile Moskvi za upotrebu u ratu u Ukrajini, u zamenu za ekonomsku i drugu vojnu pomoć. Severnokorejska ministarka spoljnih poslova Čoe Son Hui, koja je ove nedelje u poseti Rusiji, sastala se juče u Moskvi sa svojim kolegom Sergejem Lavrovom i razgovarala o načinima unapređenja bilateralnih veza, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Lansiranje raketa takođe je usledilo nekoliko dana nakon što je ta zemlja prvi put pokazala slike centrifuga koje proizvode gorivo upotrebljivo za nuklearno naoružanje. Severnokorejski lider Kim Džong Un posetio je postrojenje za obogaćivanje uranijuma i pozvao da se radi na nabavci više nuklearnog materijala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter