Izvor: novosti
23.09.2024 u 14:30
0

SVETOJ GORI PRETI ZEMLJOTRES: Seizmolog ističe da je potreban oprez

Istakao je da je juče bio "seizmički niz na lokaciji koja je bila poslednjih sedmica stimulisana"

Profesor seizmologije Kostas Papazahos ocenio je da, posle serije zemljotresa do kojih je došlo u nedelju na grčkom poluostrvu Halkidiki, a čiji je epicentar bio kod Svete Gore, da nema razloga za zabrinutost i da su zemljotresi te jačine svakodnevna pojava u Grčkoj.

VIŠE OD 300 RANJENIH U IZRAELSKIM NAPADIMA OD JUTROS: Liban saopštio da je 50 ljudi ubijeno

On je, međutim, ukazao da nije isključena mogućnost zemljotresa jačine 6 stepeni po Rihteru u tom specifičnom rasedu i savetovao stanovništvo i monahe Svete Gore da budu na oprezu.

Papazahos jeza portal Halkidikinjuz rekao da je juče bio „seizmički niz na lokaciji koja je bila poslednjih sedmica stimulisana“ i da bi taj niz mogao da se prekine posle nekoliko meseci, ali da bi moglo da dođe i do zemljotresa koji bi premašio 5,5 i dostigao blizu 6 stepeni po Rihteru.

– Najbliža područja kao što su Uranopolis, sve do Amuljanija i Nea Rode i naročito Sveta Gora trebalo bi da budu oprezni i da se ne koriste stari objekti – dodao je Papazahos.

Epicentar jučerašnjeg najjačeg zemljotresa od 4,2 stepena Rihterove skale bio je na 19 kilometara od Nea Rode na Atosu, a ostali zemljotresi u toj seriji imali su snagu od 2,4 do 2,8 stepeni, prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter