Izvor: 24sedam
24.09.2024 u 10:30
0

OSLOBODITE SE BUĐI U SVOM DOMU: Uz samo jedan sastojak koji verovatno imate u kući

Mnogi se suočavaju sa ovim problemom

Sa dolaskom jeseni i hladnijih dana, mnogi se suočavaju sa jednim neprijatnim problemom – buđi koja se pojavila unutar doma.

TRIK STAR 200 GODINA: Voda u kojoj ste kuvali pasulj je odlična za čiste prozore

U kasnom septembru, kada ljudi počinju da suše veš unutra, vlaga iz mokrog veša može povećati vlažnost u domu i dovesti do stvaranja buđi na zidovima.

Ona se razvija u vlažnim uslovima i ako se ne reši na vreme može da uništi tapete, drvo i zidove, što će vas skupo koštati.

Na sreću, postoji jednostavna metoda za rešavanje ovog problema koja štedi vreme, energiju i novac.

Ključni sastojak je sirće. Ono je prirodno dezinfekcijsko sredstvo sa antifungalnim svojstvima, što ga čini odličnom alternativom za hemijska sredstva.

Za razliku od mnogih komercijalnih proizvoda koji samo prikrivaju problem, sirće deluje direktno na izvor plesni, uništava do 80 odsto vrsta buđi i sprečava njeno ponovno pojavljivanje.

Kako koristiti belo sirće za uklanjanje buđi

Potrebni materijali:

  • Belo sirće
  • Meka krpa ili sunđer
  • Četka za ribanje
  • Prazna bočica sa raspršivačem
  • Soda bikarbona (opciono)

Uputstvo:

1. Prvo, obezbedite dobru ventilaciju prostorije otvaranjem prozora i vrata, kako biste smanjili vlagu i sprečili širenje buđi.

2. Sipajte belo sirće u praznu bočicu sa raspršivačem i obilno ga raspršite na zahvaćeno područje.

3. Ostavite da sirće deluje najmanje 30 minuta, a po mogućnosti i duže, kako bi imalo više vremena da razgradi spore buđi.

4. Nakon proteka vremena, obrišite omekšane delove buđi krpom ili sunđerom. Ako je buđ stara i duboka, koristite četku za ribanje ili ostavite sirće da deluje duže.

5. Ako buđ i dalje ostaje problem, dodajte sodu bikarbonu, koja upija vlagu i povećava pH nivo površine, čime onemogućava buđi da preživi.

6. Za posebno upornu buđ, pospite malo sode bikarbone na vlažni sunđer ili četku i lagano istrljajte zahvaćeno mesto nakon tretmana sa sirćetom.

Ova metoda može vam pomoći da se oslobodite buđi i očistite svoj dom, čineći ga zdravijim mestom za život.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter