Izvor: Blic
24.09.2024 u 13:28
0

SLUŠALICE MOGU DA DOVEDU DO GUBITKA SLUHA: Emituju buku jednaku zvuku motorne testere ili poletanju aviona

Izloženost iznenadnim zvucima koji premašuju 120 dB može uzrokovati oštećenje čak i nakon kratkotrajne izloženosti

  • Izloženost iznenadnim zvucima koji premašuju 120 dB može uzrokovati oštećenje čak i nakon kratkotrajne izloženosti
  • Preporuka stručnjaka je da se slušalice koriste do 60 minuta dnevno na maksimalnoj jačini od 60 odsto

Bežične slušalice, koje su popularne i među mladima i starijima, mogu da predstavljaju ozbiljan rizik. Stručnjaci upozoravaju da određene slušalice emituju nivo buke jednak zvuku motorne testere ili poletanju aviona, što može da dovede do gubitka sluha.

I JEDAN CREP BI NAM MNOGO ZNAČIO: Supružnici Dedić sa četvoro dece žive u trošnoj, memljivoj kući u Zvečki kod Obrenovca

Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), bezbedan nivo buke koje emituju slušalice je do 100 decibela (dB), što je ekvivalent zvuku sirene hitne pomoći koja dopire do bubne opne. Iako se bežične slušalice uglavnom smatraju sigurnim jer blokiraju i smanjuju nivo neželjenih zvukova iz okoline, to ne znači da su svi modeli bezbedni.

– Pojedine slušalice na tržištu dostižu nivo buke od 120 dBs, što je otprilike ekvivalentno zvuku motorne testere ili mlaznog aviona u letu – upozorio je dr Sem Kut, profesor audiologije na Univerzitetu u Mančesteru u UK.

Što veći nivo buke, manje vreme izlaganja

Kako je objasnio dr Kut, nije važan samo nivo buke, već i dužina izlaganja. Kako nivo buke raste, vreme izlaganja se drastično smanjuje, što čini upotrebu slušalica opasnom ako se koriste na visokim jačinama.

– Za nivo buke od 85 dB, maksimalno bezbedno vreme izlaganja je osam sati. Za svako povećanje od 3 dB, vreme izloženosti treba da se prepolovi, tako da – četiri sata za 88 dB, dva sata za 91 dB, i tako dalje. Dakle, pri nivou buke od 120 dBA, maksimalno bezbedno vreme ekspozicije je oko 30 sekundi – objasnio je dr Kut.

Kako buka utiče na sluh

Istraživanja pokazuju da oko milijardu mladih ljudi širom sveta može biti u opasnosti od gubitka sluha zbog korišćenja slušalica i izloženosti glasnoj muzici.

Stručnjaci naglašavaju da i kratko izlaganje visokim nivoima buke može imati dugoročne posledice po zdravlje.

Ovo se dešava zbog oštećenja sitnih dlačica u unutrašnjem uhu, koje su odgovorne za prenos zvučnih vibracija u signale a koje mozak prepoznaje kao zvuk. Kada su izložene jakom zvuku, mogu se oštetiti ili čak slomiti, što može rezultirati trajnim oštećenjem i gubitkom sluha.

I kratkotrajna izloženost buci može da dovede do gubitka sluha

Ne postoji univerzalan prag intenziteta buke nakon koje ona postaje štetna, jer je osetljivost na buku vrlo individualna.

Smatra se da je izloženost zvukovima koji su konstantni i iznose više od 85 dB može biti štetna za sluh, ukoliko traje duže od osam sati dnevno. Izloženost iznenadnim zvucima koji premašuju 120 dB može uzrokovati oštećenje čak i nakon kratkotrajne izloženosti.

Kako se zaštiti: Pravilo 60/60

Jedna od preporuka stručnjaka je da se sledi „pravilo 60/60“, koje nalaže korišćenje slušalica do 60 minuta dnevno i na maksimalnoj jačini zvuka od 60 odsto.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter