Izvor: 24SEDAM
30.09.2024 u 14:52
0

ENGLEZI VIŠE NE PROIZVODE STRUJU NA UGALJ: Velika Britanija je danas zatvorila svoju poslednju elektranu na ugalj

Britanija postala prva globalna ekonomija koja ne koristi ugalj u energetici

Velika Britanija je danas zatvorila svoju poslednju elektranu na ugalj u mestu Ratklif-on-Soar kod Notingema, nakon 57 godina rada i tako postali prva velika svetska ekonomija koja više ne koristi to gorivo u energetici.

MARK RUTE BUDUĆI GENERLNI SEKRETAR NATO: Odmah će se suočiti sa značajnim izazovima

– Zatvaranje ove termoelektrane označava kraj jedne ere i radnici u industriji uglja mogu da budu ponosni na svoj rad koji je služio zemlji više od 140 godina – izjavio je britanski ministar energetike Majkl Šenks.

Trenutak je zaista poseban jer Velika Britanija je početkom osamdesetih godina prošlog veka proizvodila 80% električne energije iz uglja, ovaj udeo je pao na 40% 2012. godine i postepeno se nadalje smanjivao zbog skupih taksi na emisije ugljenika i porasta udela obnovljivih izvora energije, prenosi „Gardijan“.

Britanski ekolozi su pozdravili odluku o zatvaranju Ratklifa.

– Velika Britanija je bila prva zemlja koja je izgradila elektranu na ugalj i sada je prva velika svetska ekonomija koja je napustila energiju uglja – rekao je direktor istraživačkog centra za klimatske krize E3G, Ed Metju.

Prema njegovim rečima, u pitanju je istinsko globalno liderstvo koje osvetljava put za druge zemlje.

Nemačka kompanija Uniper, vlasnik elektrane Ratklif, sarađivala je sa sindikatima kako bi pomogla mnogim inženjerima da se prekvalifikuju ili da pronađu posao u drugim elektranama te firme kako bi zatvaranje bilo što bezbolnije za zaposlene, navodi britanski list.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter