Izvor: blic
01.10.2024 u 07:25
0

PRVI MINUS NAM JE PRED VRATIMA: Već u novembru čekaju nas temperature ispod nule, zima će biti ledena

Već u novembru čekaju nas temperature ispod nule, čak i tokom dana, najavio je profesor sa Geografskog fakulteta, dr Aleksandar Valjarević. Meteorolog Ivan Ristić najavio je, takođe, hladnu zimu i sneg za Novu godinu.

Nakon nestabilnog vremena početkom oktobra, imaćemo pravo Miholjsko leto, tačno oko Miholjdana, najavljuje dr Aleksandar Valjarević.

– Jutarnje temperature bi trebalo da idu od 10 do 12 stepeni, dok će dnevne biti do 20 stepeni – kaže Valjarević.

Lepo vreme trebalo bi da nas posluži i u novembru, međutim, krajem novembra stiže nam i prvi minus.

– Prema dugoročnoj prognozi očekujemo još jedan pik negde između 9. i 13. novembra, kada bismo imali temperature oko 15 stepeni preko dana, dok će jutarnje biti 3 – 4 stepena. Krajem novembra očekuje nas i prvi minus. I preko dana ćemo imati temperature od -1, -2 – kaže Valjarević.

Ledeno decembar, januar i februar, sneg za Novu godinu

Meteorolog Ivan Ristić najavljuje Miholjsko leto sa temperaturama do čak 25 stepeni Celzijusovih, a krajem oktobra nas čeka i postepen pad temperature sa manjim oscilacijama.

– Idemo polako u jesen. Tokom decembra, januara i februara nas očekuje prava zima sa snegom oko Nove godine – kaže Ristić za „Pink“ TV.

Najhladnija zima u prethodnih 10 godina

Poslednju deceniju obeležili su temperaturni rekordi, toplotni talasi i blage zime. Međutim, prema najnovijoj prognozi prof. dr Aleksandra Valjarevića i meteorologa Ivana Ristića, predstojeća zima biće najhladnija i sa najviše snega u poslednjih 10 godina, podsećajući na zime od pre nekoliko decenija.

Poslednje prognoze, kako ističe prof. Valjarević, govore da ćemo posle devet godina u Beogradu imati 15 dana sa snegom i zadržavanje snežnog pokrivača naročito posle 10. januara i sredinom februara!

On je najavio da će u narednom periodu uraditi detaljnije prognozu za Vojvodinu i predele iznad 800 metara nadmorske visine, ali već sada očekuje da zimski planinski centar Zlatibor ima 30 dana snega, a Kopaonik 45.

– Neće biti zima kao što je bila 60-tih i 70-tih godina, ali ličiće na zimu iz 2013. Biće hladnije nego što je bilo poslednjih devet godina. Zanimljivo je da ćemo sredinom oktobra imati Miholjsko leto, čak i u novembru ćemo imati tri do četiri dana sa natprosečnim temperaturama, ali to će biti mnogo kraće nego prošle zime po našem modelu – kaže prof. dr Valjarević.

Kada je Beograd u pitanju, zanimljivo je da će se predstojeće zime često pojavljivati susnežica koja će prelaziti u sneg i neće biti vetrovita zima, osim lokalnog pojavljivanja košave, koja je sezonski vetar.

Temperature će ići i ispod -10

– I dalje će biti kontrasta, amplituda i pikova, ali neće biti toliko izraženih maksimuma i zato smo Ivan Ristić i ja skupili hrabrost i znanje da kažemo da će ova zima podsećati na nekadašnje, ne sa toliko snega kao pre 50-60 godina, ali biće mnogo više snega nego što smo ga imali poslednjih deset godina. Dnevne temperature u Beogradu će ići sredinom januara i polovinom februara čak i do minus 10-11 stepeni Celzijusa – kaže prof. dr Valjarević.

Prof. Valjarević i meteorolog Ristić u prognozi navode da će na vreme od oktobra do kraja februara uticati sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona. Između njih se otvara prostor za povremene prodore hladnog arktičkog vazduha direktno sa Severnog pola koji će donositi pad temperature i padavine, a kako vreme bude odmicalo kišu će zameniti sneg.

Sneg za Novu godinu?!

– U decembru će vreme biti promenljivo i sve više će ličiti na pravo zimsko. Početkom i sredinom meseca očekujemo dva kraća otopljenja sa maksimumima od oko 10 stepeni kao uvod u dolazak hladnog fronta koji će doneti sneg u većem delu zemlje i pad temperature na oko nula stepeni. Krajem decembra će doći do stvaranja snežnog pokrivača, tako da je velika šansa da dočekamo posle ko zna koliko godina Novu godinu u pravom zimskom ambijentu sa snežnim pokrivačem – kaže meteorolog Ristić.

Januar i februar, prema sadašnjoj prognozi prof. dr Valjarevića i Ristića, biće pravi zimski meseci. Povremeno će padati sneg, a najviša dnevna temperatura biće od 0 do 5 stepeni, dok će minimalna temperatura pojedinim danima biti do -10 stepeni.

Kako da se pripremimo za -10 stepeni

– Čim je jači mraz počinju i problemi. Stariji ljudi će osećati možda pritisak u grudima, hladan vazduh može da preseče. Može da bude nezgodno i svi treba da se pazimo, pogotovo što smo zaboravili kako uopšte izgleda prava zima. Prošle zime samo nekoliko dana je bilo minus i baš je bilo nezgodo, a sada ako bude kako pokazuju modeli biće teško. Mogu srčani bolesnici da budu u problemu, ali svi treba da se prilagodimo ovoj promeni. Temperatura kada padne na -10 i više, koliko god godina da imate, boleće vas sinusi. Dakle, rizici su veliki, treba da se čuvamo i utopljavamo adekvatnom garderobom -upozorava Ivan Ristić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter