Izvor: 24SEDAM
01.10.2024 u 10:50
0

PRONAŠAO SLIKU U PODRUMU VREDNU MILIONA: Stručnjaci tvrde da je to portet Pikasove ljubavnice (FOTO/VIDEO)

Decenijama je visila na zidu u dnevnoj sobi

Trgovac starim stvarima Italijan Luiđi Lo Roso je sasvim slučajno pre šezdeset godina, čisteći podrum svoje kuće na Kapriju našao jednu sliku.

Poneo je sa sobom u Pompeju, gde je slika narednih nekoliko decenija visila na zidu u dnevnoj sobi. Iako je njegova žena tvrdila da je jako ružna, nije nameravao da je skine sa zida.

SLAVNI JONAS KAUFMAN O PRVOM NASTUPU U SRBIJI: Nemački tenor večeras na Bemusu!

Nije znao ko je Pikaso

Ispostaviće se da je ta slika originalni portret „Dora Mar“, koju je naslikao španski slikar Pablo Pikaso.

Portret, za koji stručnjaci veruju da je slika Pikasove ljubavnice i muze, Dore Mar, u gornjem levom uglu ima prepoznatljiv potpis slikara, ali italijanski trgovac Lo Roso nije znao ko je on.

Tek mnogo godina kasnije, kada je njegov sin Andrea počeo da se zanima za sliku i postavlja pitanja, počele su da se javljaju sumnje.

Porodica je na kraju tražila savet tima stručnjaka. Nakon godina istraživanja, grafolog Sinzija Altijeri, potvrdila je u pitanju Pikasova slika, vredna šest miliona dolara.

Skupljao je smeće

– Moj otac je bio sa Kaprija i skupljao je „smeće“ koje bi potom prodavao. Pronašao je sliku pre nego što sam se uopšte rodio i nije imao pojma ko je Pikaso. Nije bio baš obrazovana osoba – rekao je Lo Rosov sin, Andrea i dodao da je njegova majka želela da se otarasi slike, jer joj je bila „užasna“.

Nekoliko puta je kontaktirao Pikaso fondaciju u Malagi, ali ona nije pokazala interesovanje da ispita njegove tvrdnje, jer su smatrali da su lažne. Inače, Fondacija ima konačnu reč o autentičnosti slike, sada skrivene u trezoru u Milanu. Fondacija dnevno prima stotine poruka od ljudi koji tvrde da poseduju original.

Luka Markante, predsednik fondacije Arkadia, veruje da mogu postojati dve verzije dela

Pikaso, koji je umro 1973. godine, imao je više od 14.000 radova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter