Izvor: 24 sedam
07.10.2024 u 13:41
0

SEDAM SAVETA ZA USPEŠAN BRAK: Da li ih poštujete?

Brak je, na kraju krajeva, stalno prilagođavanje i improvizacija

Kris Dejvidson, inače životni trener, čovek koji piše o zdravlju i fitnesu otkrio je svoju tajnu uspešnog braka. On je sa suprugom preko dve decenije u braku u kom su dobili i troje dece.

On je u razgovoru za Your Tango otkrio tajnu uspešnog braka.

„Oženio sam se relativno mlad (imao sam 24 godine, ona 22), a sada, posle 22 godine i troje dece, još uvek smo zajedno. Tokom božićnih praznika, prijatelj me je pitao kako smo uspeli da sve izgleda tako lako. Istina je da nije bilo ni približno lako, i nisam znao šta pametno da mu kažem. Bio je razočaran što nisam neka vrsta „bračnog Jode“.

Naime, često se činilo da samo idemo napred bez pravog plana. Ali, imao sam vremena da razmislim o lekcijama koje sam naučio. Ne smatram se stručnjakom za brak, ali se nadam da će ovih sedam stvari koje sam naučio pomoći nekome.

Evo sedam „prečica“ za brak koje sam otkrio tek posle 22 godine svetog braka:
1. Intuicija je dobar pokazatelj uspeha u braku

Nismo znali sve jedno o drugom niti smo živeli zajedno pre nego što smo se venčali. Ali znao sam dovoljno. Trideset minuta na našem prvom sastanku (u Burger Kingu u Istočnom Berlinu, za sve vas romantičare!) – da mi je tada neko rekao da ćemo se venčati i imati troje dece, ne bih se iznenadio.

Jedno istraživanje je pokazalo da je za 10% muškaraca i 15% žena bio dovoljan jedan sastanak da osete da su našli pravu osobu. Ja sam jednostavno mislio da je sjajna. Ne možete biti 100% sigurni da će brak uspeti, ali intuicija može biti dobar pokazatelj.

2. Brak je timska igra
  •     Ona ne zna da kuva, ja znam.
  •     Ja sam neorganizovan, ona nije.
  •     Ja sam opušten, ona brine.
  •     Ona voli da planira, ja ne.

Lista se nastavlja. Možete reći da smo potpune suprotnosti, ili možete reći da činimo sjajan tim, popunjavajući međusobne praznine. Igramo na naše snage i uspeli smo da ne očekujemo da ćemo oboje biti podjednako dobri u stvarima u kojima jedno od nas već briljira. To funkcioniše.

3. Fraza „Ja radim više“ je glavni razlog većine svađa
  •     Ja sam pažljiviji sa novcem od tebe.
  •     Više radim po kući nego ti.
  •     Više vremena provodim sa decom nego ti.
  •     Više me zanima tvoja karijera nego tebe moja.

Zvuči poznato? Rekao bih da je 99% naših svađa tokom godina zbog toga što jedno od nas misli da ono drugo ne ulaže dovoljno truda. Vremenom naučite da prepoznate kada postoji nesklad u naporima i, ako ste vi krivi, prihvatite to i ispravite.

4. Dnevni zagrljaji rešavaju mnogo toga

Moji roditelji i ja smo zagrljaji tip ljudi. Moja žena nije bila. Još uvek se seća prvog susreta sa mojom porodicom, kada su je svi bukvalno „zagrlili do smrti“. Ali, zagrljaji su tako lak način da pokažete da vam je stalo.

Kako starite, lako je izgubiti tu bliskost. Zauzimate nove uloge kao „zajednički menadžeri domaćinstva“. Redovni dnevni zagrljaji su brz i jednostavan podsetnik da ste još uvek muž i žena. P.S. Sada voli zagrljaje.

5. Razlozi za ostanak zajedno treba da se povećavaju, a ne smanjuju

Na sreću, poslušali smo intuiciju kad smo se venčali. Nismo imali pojma:

  •     Kakvi ćemo biti kao roditelji.
  •     Kako ćemo se nositi sa finansijskim problemima.
  •     Kako ćemo podneti gubitak roditelja.
  •     Šta ćemo raditi ako neko od nas izgubi posao.

Svi ovi izazovi mogu da slome vezu. Srećom, kroz ove teške trenutke, sada imam još više razloga da volim svoju ženu. Ako uspete da ostanete zajedno kao tim kada život postane težak, postaćete neprobojan par.

6. Deca su divna, ali ne smete zaboraviti svoj brak zbog roditeljstva

Naša deca sada imaju 11, 15 i 16 godina. Kao da su juče imali 2, 6 i 7. Uskoro će krenuti svojim putem, a nama će ostati samo nas dvoje u kući.

Jedan moj klijent, advokat za razvode, rekao mi je da se mnogi parovi razvode u ranim 50-im godinama, kada deca odu iz kuće, a parovi shvate da više nemaju ništa zajedničko.

Moja žena sada radi od kuće, a moj posao mi omogućava da sam kod kuće svakog popodneva. Svakog dana pravim ručak za nas (vidi tačku 2: „žena ne zna da kuva“) i provodimo vreme zajedno bez dece.

Nije nužno da to bude „izlazak“, ali je važno pronaći načine da nastavite da se družite kao nekad, jer to jača odnos.

7. Podržavajte supružnika, ali sa granicama

Podrška je važna, ali može biti preterana. Svi ponekad imamo loše ideje. Ako podržavate baš sve, bez kritičkog razmišljanja, može doći do problema.

Na primer, 2015. godine želeo sam da pređem iz mobilnog trenera u otvaranje svog centra. Moja žena me je podržavala, ali je imala neka pitanja:

  •     Kako bih pokrivao troškove ako mi posao ne ide dobro?
  •     Kako bih se prebacio sa mobilnog modela na stacionarni?
  •     Koliko dugo bih čekao pre nego što bih odlučio da li je posao uspešan?

Trebala mi je ta razumna perspektiva. Možete biti podrška, ali i zaštititi jedno drugo od stresa u budućnosti.

Zaključak: Brak je timska igra, i to je osnova svega. Ako verujete svom osećaju da je neko prava osoba za vas, uskočite i uživajte u zajedničkom putovanju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter