Izvor: Danas
11.10.2024 u 13:31
0

NESTVARNI PRIZORI NOĆNOG NEBA ŠIROM SRBIJE: Pogledajte kako je sinoć izgledalo nebo (VIDEO)

U pojedinim delovima Srbije noćas su građani mogli da vide crveno nebo. U pitanju je polarna svetlost ili pojava koja se zove aurora borealis.

Petrovac na Mlavi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Boljevac

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Golubac

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Mladenovac

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Širom Srbije građani su kamerama zabeležili pojavu polarnog svetla poznatijeg kao Aurora Borealis

Najvidljivija je iz ruralnijih područja, gde nema većeg veštaškog osvetetljenja. Društvenim mrežama noćas su kružile fotografije iz Pančeva, Sečnja, Kruševca, Kučeva, Beograda, Mladenovca, Petrovca na Mlavi, Golupca…gde su građani mogli da uživaju u nesvakidašnjem prizoru na nebu i da magičnu svetlost zabeleže kamerom.

Aurore, božanstvene igre svetlosti nastale interakcijom Sunca i Zemljine atmosfere, privlačile su pažnju ljudima kroz istoriju.

Danas one predstavljaju naučno objašnjenu pojavu koja ne prestaje da fascinira posmatrače, a u zavisnosti od strane hemisfere nazivaju se Aurora borealis (severna svetlost) i Aurora australis (južna svetlost) dok je zajednički imenitelj za obe Aurora polaris (polarna svetlost) ili samo Aurora.

 Darko Donevski, doktor astrofizike i naučni komunikator rekao je da je aurora je specifična manifestacija svetlosti na noćnom nebu koja je naročito vidljiva na visokim geografskim širinama, bliže Zemljinim polovima. Može da se opiše kao jedan veliki svetleći vrtlog različitih oblika, iz kojeg često ističu raznobojne plamičaste svetlosti.

Polarna svetlost povezana je sa električnim i magnetnim pojavama u višim slojevima atmosfere. Ona nastaje kao rezultat interakcije solarnih vetrova i magnetnog polja Zemlje.

Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se ona pojavljuje ređe. Ukoliko se promatra iz područja koja su bliže polovima Zemlje, polarna svetlost je uglavnom žute i zelene boje, a na manjim geografskim širinama polarna svetlost je češće crvene boje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter