Izvor: 24SEDAM
16.10.2024 u 10:25
0

KAKVA JE SITUACIJA U SRBIJI NA POČETKU GREJNE SEZONE: Ponegde su radijatori bili topli i mlaki

Ponegde su radijatori bili topli i mlaki, a na nekim mestima nije bilo grejanja zato što su daljinski sistemi podešeni da se isključuju na 14 ili 15 stepeni

Grejna sezona je zvanično počela 15. oktobra, a Ministarstvo energetike poručuje da je obezbeđeno dovoljno energenata.

Toplane će grejanje usklađivati sa spoljnim temperaturama, a lepo vreme ide naruku četiri grada čije toplane zbog finansijskih problema nisu počele da greju.

POSLE JUTARNJE MAGLE BIĆE SUNCA: Temperatura skače do 21. podeoka

Ponegde su radijatori bili topli i mlaki, a na nekim mestima nije bilo grejanja zato što su daljinski sistemi podešeni da se isključuju na 14 ili 15 stepeni. Stav je da energiju ne treba rasipati na skoro letnjim temperaturama.

Novica Paramentić iz JKP „Toplana“ u Valjevu kaže da će upravo u zavisnosti od spoljnih temperatura biti i pušteno grejanje u određenom delu dana.

– Postojeći sistem je obnovljen, revitalizovan i energetski poboljšan tako da se očekuje mirna sezona – kaže Paramentić.

U redovnom režimu, toplane sa grejanjem počinju od šest časova ujutru, a vikendom sat vremena kasnije. Grejanje je dostupno do 21 čas, odnosno 22 sata u Beogradu i još nekoliko gradova.

Ove sedmice, zbog lepog vremena, većina će grejati samo u jutarnjim satima, što je prilika da se otklone zaostali nedostaci.

Direktor Beogradskih elektrana Vanja Vukić smatra da je prestonički grejni sistem specifičan.

– On miruje šest meseci i postoji mogućnost da dođe do određenih problema. Ekipe su spremne i biće na terenu ako dođe do problema da se brzo reaguje – objašnjava Vukić.

Četiri toplane kasne sa puštanjem grejanja

Direktor JKP „Gradska toplana“ u Užicu Branko Filipović ističe da u ovom momentu sve kotlarnice, toplovodi i zgrade funkcionišu normalno.

– Dešava se da ima stanova gde je grejanje polovično i na kojima radijatori više treba da se ugreju, te da se sprovedu neke manje intervencije – napominje Filipović.

Svi daljinski sistemi su tehnički dobro pripremljeni. Ali, u Udruženju toplana kažu da četiri toplane imaju dugovanja koja koče nabavku novih isporuka gasa.

Direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović ukazuje da su u pitanju toplane u Vrbasu, Jagodini, Senti i Bečeju, te da će, uz svu podršku Ministarstva rudarstva i energetike i razumevanje „Srbijagasa“, problemi biti otklonjeni.

– Ali, apelujem da ne čekamo maj, jer su to uglavnom stara dugovanja od pre 10 i 15 godina… Već da pokušamo do rešimo te probleme do početka 2025. godine – navodi Stojanović.

Od 60 toplana, 15 je u grejnu sezonu ušlo sa višim cenama, dok je grejanje pojeftinilo u Sremskoj Mitrovici.

Desetak toplana je potvrdilo da stare cene ostaju da važe, a ostale čekaju odobrenje lokalnih samouprava.

Na daljinski sistem grejanja priključeno je 660.000 stanova.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter