SAVRŠENI RUČAK: Zapečeni kremasti krompir, topi se u ustima
Tajna savršenog ručka sa bogatstvom ukusa u svakom sloju, jednostavno se topi u ustima
Zapečeni kremasti krompir je pravo jelo za hladnije dane kada vam je potrebna mekan, kremast i zasitan obrok ili prilog uz glavno jelo.
NAJSOČNIJA TORTA SAMO ZA SPECIJALNE PRILIKE: Kraljica torti, omiljena Reform torta, starinska klasična sa korama od belanaca
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni – savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima.
Idealno je za one koji vole ukuse koji spajaju jednostavnost sa domaćim, ljubavlju pripremljenim jelima.
Služite ga uz pečeno meso, svežu salatu ili uživajte u njemu kao samostalnom jelu. U svakom slučaju, biće to pravi hit na vašem stolu.
Vreme pripreme:
- 50 minuta
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 200 g kisele pavlake
- 200 g rendanog sira (možete koristiti gaudu, mocarelu ili čedar)
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 50 g maslaca
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica sušenog origana
- 1/2 kašičice mlevenog belog luka (ili 1 čen svežeg)
- 1 kašičica sveže iseckanog peršuna (opcionalno)
Priprema:
1. Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove (oko 3-5 mm debljine). Stavite krompir u vodu, posolite i kuvajte oko 5 minuta, da malo omekša, ali da ostane čvrst. Potom ga ocedite.
2. U jednoj posudi pomešajte pavlaku za kuvanje, kisele pavlake, polovinu rendanog sira, mleveni beli luk (ako koristite svež beli luk, sitno ga iseckajte) i sušeni origano. Dodajte so i biber po ukusu, pa sve dobro sjedinite.
3. U vatrostalnu posudu stavite sloj krompira, pa preko njega prelijte deo kremaste smese. Nastavite sa slaganje sve dok ne utrošite sve sastojke. Završite sa prelivanjem kremom, a na kraju pospite ostatak rendanog sira po vrhu.
4. Na vrhu stavite par komadića maslaca i stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite oko 30-35 minuta, dok krompir ne postane mekan, a gornji deo jela ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
5. Kada je zapečeni krompir sa sirom i pavlakom gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što ga isečete. Pospite svežim peršunom po želji za dodatni miris i dekoraciju.
Bon appetit!
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74