
Foto: FREEPIK.COM/ freepik
ZA SVE POSTOJI PRAVO VREME: Kada je najmanje štetno konzumirati šećer?
Na ovaj način je smanjen rizik od skoka insulina.
Kad jedemo slatkiše, najveći deo šećera se apsorbuje u tankom crevu, a glukoza ulazi u krvotok. Tada nivo šećera u krvi raste, inicirajući pankreas da otpušta insulin.
Insulin hormon je taj koji omogućava da ćelije apsorbuju glukozu iz krvi. Odatle postoje dve mogućnosti – da se glukoza odmah utroši kao energija ili da se uskladišti – kao masnoća.
Brzi porast šećera u krvi može da prati isto tako nagli pad, koji izaziva umor i glad. Preterana konzumacija slatkiša može izazvati gojenje, a na duže staze dovesti do dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i metaboličkog sindroma. Posledice mogu biti i masna jetra, kao i insulinska rezistencija.
PROČITAJTE: RECEPT DANA: Krambl sa borovnicama
Zato je važno umereno konzumirati slatke namirnice, a prednost treba dati šećerima u voću i povrću. Oni uvek dolaze sa dodatnim, vrednim sastojcima kao što su vlakna, vitamini i minerali.

Pored fruktoze u voću, šećer dobijate i u mleku (laktoza), a u popularnim urmama nalazi se i fruktoza i glukoza i saharoza! Mada se svi ovi šećeri, na kraju, pretvore u glukozu, dodatni sastojci će usporiti njenu apsorpciju u krvotok.
Ako već morate da jedete slatkiše, najbolje je da to bude posle ručka, a porcija treba da bude što manja. Budući da je već podignut nivo insulina, manji je rizik od njegovog skoka.
Takođe, organizam ima vremena da potroši novu količinu glikoze.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

UMAK BOGAT PROTEINIMA: Savršen pratilac za vaše povrće

ZA SVE POSTOJI PRAVO VREME: Kada je najmanje štetno konzumirati šećer?

RECEPT DANA: Krambl sa borovnicama

RECEPT KOJI PROVERENO USPEVA: Napravite svoju, domaću Dubai čokoladu

TOPLO, SOČNO I HRSKAVO: Pita sa mesom i krompirom bez prviše truda
