Izvor: Recepti.com
20.05.2025 u 13:30
0

RECEPT DANA: Govedina Stroganov – ruski tradicionalni ručak

Jelo je dobilo naziv po jednom članu veoma bogate i uticajne porodice Stroganov iz 19. veka.

Govedina Stroganov je staro rusko jelo po receptu koji je ime, navodno, dobio prema grofu Pavelu Aleksandroviču Stroganovu. Kuvar koji je spremao jelo zvao se, kažu, Brière i poslao je recept u francuski časopis, te ga od tada spremaju mnogi ljubitelji mesa širom sveta. Originalni recept bazira se na dinstanom junećem mesu u sosu od kisele pavlake, ali postoji više varijacija na temu.

Sastojci:

  • 400-450 g mekanog nemasnog goveđeg mesa
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike putera
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 250 g braon ili belih šampinjona
  • 1 kašika brašna
  • oko 300 ml neslanog goveđeg bujona
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1/2 kašičice senfa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 100 g kisele pavlake
  • 1 kašika iseckanog peršuna za garniranje

PROČITAJTE: UKUS KOJI SE PAMTI: Čizkejk San Sebastijan

Priprema:

Kvalitetan, nemastan, komad mesa (ramstek) isprati u hladnoj vodi i osušiti papirnim ubrusom. Meso iseći oštrim nožem na trake debljine pola centimetra, tako da budu veličine zalogaja kad se ispeku i smanje. Oprati šampinjone u hladnoj vodi, osušiti ih papirnim ubrusom i iseći na tanke kriške. Oljuštiti crni luk, isprati ga i sitno iseći. Oljuštiti beli luk, isprati ga i sitno iseći. Oprati, osušiti i iseckati peršun. Zagrejati bujon.

Na umerenoj vatri u većem tiganju zagrejati ulje. Dodavati jedan po jedan komadić mesa, bez pretrpavanja tiganja. Pržiti meso 3 minuta uz okretanje, dok komadići ne promene boju. Prženje je najvažniji korak u pripremi jela i ne bi trebalo dugo da traje, da bi kriške ostale sočne i da se meso ne bi osušilo. Izvaditi meso iz tiganja u činiju i poklopiti je da bi ostalo toplo, a u tiganj staviti drugi deo isečenog mesa.

Kada završite s prženjem mesa u isti tiganj, ili u neki drugi, stavite komadić putera i otopite ga na umerenoj vatri. Dodati iseckan crni luk i pržiti par minuta. Dodati iseckane šampinjone i uz mešanje dinstati desetak minuta, ili dok sva tečnost koju će pustiti pečurke ne bude isparila, a one omekšale i lagano porumenele. Ako je potrebno smanjiti temperaturu. Pečurkama dodati iseckan beli luk i mešajući ga propržiti minut na vrlo tihoj vatri.

Dodati kašiku brašna i mešajući pržiti još minut. Dodavati malo po malo bujona i mešajući kuvati sos dok se blago ne zgusne. Dodati vorčester sos, senf, so i biber. U kremasti sos dodati ispržene komadiće mesa i sve zajedno dinstati oko 15 minuta. Prema svom ukusu i želji odrediti gustinu sosa dodajući još malo bujona. Dodati kiselu pavlaku i promešati. Proveriti da li je jelo dovoljno začinjeno. Služiti toplo.

Kao prilog služiti kuvani pirinač, rezance, prženi ili pire krompir.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter