Izvor: HappyBSC/RTS
08.06.2022 u 22:18
0

MOĆNI KANTARION UMESTO ANTIDEPRESIVA? Čuveni travar otkrio kada je ovu biljku opasno upotrebljavati! (+RECEPT)

Dugogodišnji travar i novinar Momčilo Antonijević ističe blagodeti moćnog kantariona koji kako kaže, u letnjim mesecima treba koristiti pažljivo.

Primećeno je da hipericin, lekovita supstanca koja kantarionovom ulju daje divnu crvenu boju ima fototoksično delovanje, odnosno povećava osetljivost kože na sunčeve zrake. Ta pojava je prvo primećena kod krava koje su se napasle kantariona pa preživale na suncu. Na njihovoj koži primećene su opekotine.

– To je jedina greška koja se može napraviti kada je u pitanju kantarionovo ulje. To je nešto što svaka kuća treba da ima u svojoj biljnoj apoteci – naglašava Momčilo.

Kada se kantarionovo ulje koristi za spoljnu upotrebu i nanosi na kožu, ima manji toksični efekat, ali kantarion nije biljka koju treba piti u letnjim mesecima, a ako je i pijete, nemojte se izlagati suncu, preporučuje Antonijević.

Kantarionovo ulje napravljeno po priloženom receptu može da se koristi i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu.

Kantarion, u obliku ulja ili čaja, koristi se za čir u želucu i dvanaestopalačnom crevu i gastritis jer obnavlja sluzokužu želuca. Jako dobro deluje na organe za varenje, pre svega na jetru. Ima i značajno antivirusno delovanje zahvaljujući hipericinu.

SNIŽAVA PRITISAK I HOLESTEROL ZA TILI ČAS: Moćni – prirodni napitak koji će preporoditi organizam!

– A najpoznatije je njegovo delovanje na naše raspoloženje. On sadrži inhibitore monoaminske oksidaze, klasične inhibitore koji se koriste protiv depresije. Kantarion je najbolji biljni antidepresiv. Trebalo bi ga koristiti minimum dve nedelje, dve do tri šolje na dan, da bi koncentracija tih aktivnih komponenti koje deluju dostigla kritični nivo. Dakle, morate da budete uporni i ne smete da se izlažete suncu. Ukoliko već koristite neku terapiju protiv depresije, ne bi trebalo da koristite kantarion – naglašava Momčilo Antonijević.

– Jedino ulja koja se prave za komercijalnu upotrebu i koja se kupuju u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane zato što se dodaju antioksidansi kako bi ulje trajalo što duže, ona su samo za spoljnu upotrebu – napominje narodni travar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako se priprema ulje od kantariona

Kantarion za pripremu ulja treba da bude svež, ne sušen, ali ga ne treba koristiti istog dana kada je i ubran, već ga ostaviti da odstoji jedan ili dva dana.

Koriste se samo vrhovi procvetale biljke koji se stavljaju u čistu i suvu teglu. Može se koristiti hladno ceđeno maslinovo ulje, ali i hladno ceđeno suncokretovo, od čega će ulje dobiti rubin crvenu boju, dok će od maslinovog ulja biti nešto tamnije, sa bordo primesom.

Napuniti teglu do vrha i naliti ulja toliko da u potpunosti pokrije biljku. Za pripremu ovog uljanog macerata, teglu treba 40 ili više dana držati na suncu, što uglavnom nije slučaj kod pripreme drugih vrsta ovog preparata. Posle ovog perioda procediti kroz suvu gazu i macerat čuvati u dobro zatvorenim flašicama.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter