Izvor: HappyBSC/Kurir.rs
07.06.2022 u 15:23
0

ŠTITI OD SEDAM VRSTA KARCINOMA: Stručnjaci objašnjavaju koliko je važna HPV vakcina pre prvog polnog odnosa!

Širom Srbije stižu HPV vakcine koje će devojčice i dečaci moći da prime besplatno i time se zaštite od čak sedam vrsta karcinoma koje može da izazove seksualno prenosivi humani papiloma virus (HPV).

Deca sve ranije stupaju u seksualne odnose, pa je najsavremenija devetovalentna vakcina, čija bi distribucija širom domova zdravlja u Srbiji, a po planu „Batuta“, trebalo da bude okončna do kraja ove nedelje, namenjena i za devojčice i dečake od devet do 19 godina. Vakcina je preporučena, ne obavezna, daje se u dve ili tri doze, ali malo je reći da bi bilo pametno da je deca prime, i to bi trebalo da učine pre prvog seksualnog odnosa.

– Smatra se da 99 procenata vakcinisanih razvije antitela na tipove HPV sadržane u vakcini mesec dana nakon završetka serije od treće doze. Zaštita ovom vakcinom je dugotrajna, traje najmanje 10 godina, pri čemu ne gubi na efikasnosti – piše na sajtu „Batuta“, gde se dodaje da je i bezbedna.

Da u Srbiji oko 1.500 žena godišnje oboli od raka grlića materice, a ginekolog prof. dr Ana Mitrović Jovanović objašnjava ove crne statistike.

– HPV onkogeni tip je uz druge faktore rizika (loš imunitet, česte infekcije, upotreba određenih lekova, česta promena partnera bez korišćenja zaštite, oštećenja na grliću posle velikog broja vaginalnih porođaja, pušenje…) glavni uzročnik raka grlića materice, ali i važan uzročnik raka vulve, vagine, te raka anusa, ali i raka u usnoj šupljini i raka larinksa. A uzročnik je i još većeg broja promena na grliću, tzv. premalignih promena, koje s vremenom mogu preći u karcinom – naglašava prof. Mitrović Jovanović i dodaje:

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

MOĆNI NAPITAK OD BRUSNICE KOJI REGENERIŠE JETRU: Uz samo 4 sastojka napravite prirodnu bombu!

– Najbolje je da se devojčice i dečaci vakcinišu pre stupanja u seksualne odnose i pre kontakta sa samim virusima. Već od 12. godine, po mom mišljenju, može se bezbedno pristupiti vakcinaciji, i to sa dve doze, a posle 15. godine potrebne su tri doze. Važno je da se vakcinišu i dečaci i devojčice da bi se virus eradicirao (iskorenio) i da se ne bi preko dečaka širio kroz nevakcinisani deo populacije. Vakcinu mogu da prime i starije devojke i žene, pa čak i one koje su već imale problema s grlićem uzrokovanih HPV infekcijom. Vakcina se pokazala izuzetno bezbednom i efikasnom u celom svetu – završava doktorka.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter